ISIS

ISIS Zdroj: Reuters

V Turecku, členské zemi NATO, se cvičí islámští teroristé

V souvislosti se současnou ofenzívou sunnitských muslimů z organizace ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii) se rozproudila debata, kdo tuto organizaci podporuje. Její ofenzíva proti irácké vládě a tvrdé boje s kurdskými jednotkami ukazují na zapojení dobře organizovaných podporovatelů a zásobovatelů potřebným vojenským materiálem a financemi.

ISIS se podle analytiků dopouští závažných zločinů a vraždí jak šíitské muslimy a nespolehlivé sunnitské muslimy, tak i křesťany a Kurdy. V souvislosti s tím ovšem zaznívají z řad kurdského společenství upozornění, že tato radikální skupin a je tiše tolerována a podporována členskou zemí Severoatlantické aliance - Tureckem.

Představitel syrských Kurdů Salih Muslim v rozhovoru pro média řekl, že ISIS nemusí být přímo podporována s vědomím turecké vlády, nýbrž frakcemi v tureckých ozbrojených silách, které ignorují oficiální stanovisko vlády v Ankaře. Podle Saliha zajistili kurdští vojáci u některých zabitých příslušníků ISIS důkazy o jejich výcviku v Turecku. Představitel syrských Kurdů si taktéž postěžoval, že turecká vláda ignoruje důkazy, které jí předaly kurdské bezpečnostní síly. Ty hovoří o zapojení některých tureckých humanitárních organizací do podpory a výcviku teroristů z řad ISIS. Něco podobného provádějí tyto organizace také na palestinských územích.

Salih Muslim varovně prohlásil na adresu muslimů z ISIS, kteří v Sýrii a Iráku vraždí jiné muslimy, kteří praktikují jiný výklad islámu: „Pokud ISIS nemá ráda muslimy v Sýrii a zabíjí je, představte si, co může způsobit těm v Turecku.“

Se stejnou kritikou se přidali i poslanci turecké Republikánské lidové strany, kteří obviňují vládnoucí režim premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana z islamistické strany Spravedlnosti a rozvoje, že skrytě podporuje islámské extremisty z ISIS, ale i z Fronty an-Nusrá (frakce teroristické organizace al-Káida). Podle poslanců Republikánské lidové strany měla Erdoganova vláda požádat islámské extremisty, aby jí pomohli v boji proti Kurdské straně pracujících.

Péče o islamisty

Místopředseda Republikánské lidové strany Muharrem İnce požádal o vyšetření skandálu, kdy byly zveřejněné fotografie jednoho z vůdců ISIL Abu Muhammada, který byl zraněn v bojích v Sýrii a léčil se v turecké nemocnici v provincii Hatay v dubnu tohoto roku.

Předseda těch republikánů v Istanbulu İhsan Özkes obvinil tureckou tajnou službu (MİT), že v prostorách patřících ministerstvu pro náboženské otázky v provincii Hatay ukrývala bojovníky Fronty an-Nusrá. Podle jeho tvrzení také vydal bývalý ministr vnitra Muammer Güler rozkaz o poskytnutí plné podpory bojovníkům an-Nusrá. Podle Özkese se snaží turecké bezpečnostní služby využít teroristy v rámci boje proti kurdským skupinám v Sýrii a Iráku. V dopise, který měl bývalý ministr vnitra Turecka zaslat úřadu guvernéra provincie Hatay, se píše: „Je důležité poskytnout nezbytnou podporu zpravodajským důstojníkům ve věci jejich asistence bojovníkům z An-Nusrá, včetně Tunisanů a Čečenců, kteří sem byli pod dohledem MİT vzati, aby za podmínek zachování celé věci v tajnosti překročili hranici se Sýrií a bojovali proti Straně demokratické jednoty, která je provázána s Kurdskou stranou pracujících.“