Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarská veřejnost vybírá novou hymnu země, ale zda ji někdo vůbec chce, nikdo neví

Ve Švýcarsku probíhá zvláštní soutěž. Místní Společnost pro veřejné blaho hledá novou národní hymnu, protože ta současná je prý už zastaralá a částečně i nesrozumitelná. Jenže je to privátní akce, a zda se nakonec federální vláda rozhodně nový návrh přijmout, je ve hvězdách. Informoval o tom web thelocal.ch.

Do soutěže se mohl přihlásit každý. Termín vypršel v pondělí. Podle novin NZZ am Sonntag vzniklo 70 nových národních písní v němčině, 40 ve francouzštině, čtyři v italštině a jedna v rétorománštině. Pravidla totiž určují, že text musí být v jednom ze čtyř oficiálních jazyků země, nesměly se používat ani dialekty.

Další pravidla říkají, že nová píseň musí odrážet melodii stávající hymny a bylo potřebné začlenit slova z preambule švýcarské ústavy, která hovoří o spojenectví kantonů a „posílení svobody, demokracie, nezávislosti, míru a ducha solidarity i otevřenosti vůči světu“.

Porota bude vybírat 10 nejlepších písní a veřejnost pak má příští rok hlasovat o třech nejlepších. Vítěz soutěže dostane 10 tisíc franků.

Jenže co s hymnou, která se bude veřejnosti líbit? Nová národní píseň bude poslána vládě a ta možná vše zváží. Možná také ne.

Situace je to tedy hodně bizarní. Průzkumy přitom ukazují, že všechny čtyři sloky současné hymny není většina lidí schopna zazpívat, takže nový text by se hodil.

Zajímavé by bylo, kdyby něco podobného vzniklo v Česku. Určitě bychom se dopracovali k pozoruhodným návrhům.