Pražský městský soud otevřel kauzu Pandur, na lavici obžalovaných usedl Marek Dalík

Pražský městský soud otevřel kauzu Pandur, na lavici obžalovaných usedl Marek Dalík Zdroj: čtk

Pražský městský soud otevřel kauzu Pandur, na lavici obžalovaných usedl Marek Dalík

Lobbista Marek Dalík dnes před soudem uvedl, že v roce 2007 neinicioval schůzky, kde si podle obžaloby řekl o téměř půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů Pandur s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Dalík popřel, že by úplatek žádal. Pražský městský soud dnes začal projednávat jeho údajnou korupční kauzu. Někdejšímu poradci expremiéra Mirka Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. 

Bývalý zaměstnanec firmy Steyr v březnu 2011 uvedl, že si lobbista Marek Dalík měl údajně na neformální schůzce říct o půl miliardy korun na to, aby mohl pokračovat v nákupu pandurů. O úplatek si měl říct v listopadu 2007 a zároveň měl předstírat blízký vztah k někdejším představitelům vlády. Tvrdil, že je schopný ovlivnit jejich rozhodování. "Toto postavení pouze předstíral a nemohl ovlivnit budoucí rozhodování vlády," uvedl při čtení obžaloby státní zástupce Jan Kořán.

Marek Dalík ovšem s částí obžaloby nesouhlasil. „Není pravda, že bych kontakty předstíral. Ty kontakty jsem prostě měl,“ tvrdil u soudu. Ve výpovědi mimo jiné uvedl, že si s několika ministry tykal, pracoval pro ODS, se členy strany se radil o strategiích nebo o jejich vystupováních v médiích a byl tehdy zároveň poradcem dnes už expremiéra Mirka Topolánka. Pak Dalík začal popisovat, jak se zúčastnil dvou schůzek, které se týkaly vyjednávání o nákupu obrněných vozidel pro armádu. "Nebyly ničím významné, byly neformální a já jsem je neinicioval," uvedl Dalík. Později dodal, že si o žádný úplatek neřekl.

S plánem pořídit nové transportéry pro armádu přišla tehdejší vláda Vladimíra Špidly. V roce 2003 odsouhlasila nákup 240 transportérů a o dva roky později vypsal kabinet Stanislava Grosse (ČSSD) výběrové řízení, do kterého se přihlásilo sedm firem. Ve finále zůstaly finská Patria a rakouský Steyr. V lednu 2006 pak vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun. Smlouvu s rakouskou firmou podepsal v červnu 2006 tehdejší ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU).

O rok později ovšem pandury nevyhověly testům a vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že smlouvu se Steyrem vypoví. Den po rozhodnutí vlády ale premiér Topolánek řekl, že armáda transportéry potřebuje, ale ne takové množství. V roce 2008 už pandury testováním prošly a Topolánkův kabinet na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy korun. Tisk později uvedl, že Česká republika nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.

Na případu s Markem Dalíkem pracovali detektivové protikorupční policie tři roky. Na pomoc si přizvali kolegy z Rakouska, justiční orgány posléze spolupracovaly s lidmi z USA, Izraele, Švýcarska a Španělska.