Pistorius

Pistorius Zdroj: Reuters

Pokračuje soud s atletem Pistoriusem, znalci zkoumali jeho duševní zdraví

O procesu, který bude nyní po delší pauze obnoven, informoval britský server BBC. Ten také uvádí, že šestitýdenní pauzu využili soudní lékaři především k přezkoumání, zdali byl handicapovaný olympionik v době, kdy údajně zabil svou přítelkyni, duševně zdravý.

Tým, který sestavuje argumentaci na Pistoriusovu obranu, totiž vyslovil názor, jež měli údajně během téměř dvouměsíční pauzy podložit lékařským posudkem také doktoři: Oscar Pistorius údajně trpěl v době neštěstí úzkostnou poruchou. V minulých týdnech podstoupil psychiatrické vyšetření.

Pistorius už dříve u soudu několikrát zopakoval, že střelba na jeho přítelkyni byla tragickým omylem, kdy si ji údajně spletl se zlodějem, který je chtěl okrást. Incident se odehrál na svátek svatého Valentýna v roce 2013. Modelka Reeva Steenkampová ten večer po Pistorusově střelbě zemřela, utrpěla kromě střelných poranění, která byla smrtelná, i poranění lebky.

Dopisovatel BBC v Africe však píše, že ani tato možnost, tedy že Pistorius trpěl úzkostí a svou přítelkyni zastřelil v panickém strachu z vloupání, nemusí nijak výrazně změnit výsledný rozsudek jihoafrického soudu. Podle něj soud v několika příštích dnech vyslechne ještě několik svědků, poté vyhlásí rozsudek.

Zástupce obhajoby Kenny Oldwadge přečetl během březnového stání z tohoto roku prohlášení svého klienta a naznačil, jakým způsobem se bude jeho klient hájit. Steenkampovou prý zastřelil omylem, protože ji považoval za zloděje. „Šel jsem ozbrojený ke koupelně, abych chránil Reevu i sebe,“ uvedl sportovec s podkolenními amputacemi v prohlášení.

Po rozhovoru s partnerkou předtím šel na balkón pro dva ventilátory, a když uslyšel podezřelé zvuky z koupelny, nevšiml si, že Steenkampová mezitím z ložnice odešla právě tam. Střílet pak začal kvůli tomu, že ho zvuky vylekaly a obával se, že bez nasazených protéz by se zloději neubránil. Hlavním argumentem obžaloby má být přitom právě skutečnost, že si Pistorius před použitím zbraně nasadil protézy. Nově zpracovaná balistická analýza to však podle informací jihoafrické televize eNCA takřka s určitostí vyvrátila. Obhajobě se nelíbí i způsob vyšetřování. „Místo činu bylo znečištěno, poškozeno a manipulovalo se s ním. Obžaloba stojí na nepodložených tvrzeních,“ stálo také v prohlášení.