Angela Merkel

Angela Merkel Zdroj: Reuters

Merkelová vzdala hold německým důstojníkům Třetí říše, kteří se pokusili zabít Hitlera

Kancléřka Angela Merkelová vzdala v sobotu hold armádním důstojníkům, kteří se před 70 lety pokusili pomocí atentátu zabít válečného zločince Adolfa Hitlera. Přestože se jim to nepodařilo, je tento čin považován za jeden z vrcholů německého protinacistického odboje.

Zabití Hitlera zorganizovali odpůrci režimu, kteří pocházeli hlavně z řad armády. Na atentát měl navazovat státní převrat a spiklenci doufali, že se jim poté podaří vyjednat mír se západními spojenci. Klíčové osobnosti atentátu byli hrabata Claus Schenk von Stauffenberg a Helmuth James von Moltke.

„Tento čin ukazuje, jak byli tito lidé v mimořádně obtížné situaci schopni přijmout rozhodnutí v souladu se svým svědomím, aby nebyli vedeni bezpodmínečnou loajalitou, ale aby vytvořili vlastní představu o tom, co bylo nezbytné pro Německo,“ řekla Merkelová.

Atentát se odehrál v takzvaném Vlčím doupěti v Rastenburgu. Stauffenberg 20. července 1944 umístil aktovku s bombou pod stůl, u kterého seděl Hitler. Jenže ten vyvázl jen s lehkým zraněním, zabiti byli tři jiní důstojníci. Hlavní spiklenci skončili den poté před popravčí četou.