Logo ČT

Logo ČT Zdroj: Štěpán Mareš

Televize v Česku nechtějí inteligentní diváky. Nejlepší seriály světa vysílají jen v noci, nebo vůbec

V posledních měsících neexistovala ve světě média (tištěná či on-line), která by se podrobně nevěnovala čtvrté řadě seriálu televize HBO, Hra o trůny (Game of Thrones). Dílo je to tak významné, že jej koupila i Česká televize. Jak je ale jejím zvykem, zařadila jej na program ČT2 a do pozdních vysílacích hodin.

Podobně naše televizní kanály postupují i v případě dalších významných a dobrých seriálů. Zájem o mladší, inteligentnější a městské diváky zřejmě nemají.

 V Česku se naopak pořád rozebírají nejrůznější Ulice, Cesty domů, Ordinace v růžové zahradě či kriminální série, které kvality seriálů, jež zajímají lidi ve světě, zdaleka nedosahují.

Nekvalita u nás vítězí

Hra o trůny je přitom ve světě nejenom mimořádně sledovaná a atraktivní, ale objevují se na ní i pochvalné kritiky. Nemluvě o tom, že patří také k „nejstahovanějším“ seriálům všech dob na internetu.

 Podobně si „pohrála“ s vynikajícím americkým seriálem Perníkový táta (Breaking Bad), který je dílem kabelové televize AMC, naše televize Nova. Opět pozdní vysílací čas a naprosto nedostatečný marketing. Přitom Perníkový táta měl ještě lepší kritiky a byl oceněn mnoha významnými cenami. To u nás zřejmě nehraje žádnou roli. Ani to, že se věnuje velmi vážným společenským tématům – problémům drogové kriminality či sociálním otázkám těžce nemocných lidí.

České dramaturgy to ale nezajímá, stejně jako zájmy mladších generací.

 Dobré televizní seriály jsou přitom dnes zcela adekvátní náhradou celovečerních filmů, protože technika jejich natáčení ve všem připomíná filmovou tvorbu. Je to trend, který se ale v České republice nepodařilo vůbec zachytit.

Jmenovat bychom mohli z posledních několika let například i satirické a politicky vyhraněné americké seriály jako House of Card a Alpha House, vtipnou norskou sérii Lilyhammer, pozoruhodný španělský historický seriál Isabel, skotské kriminálky Shetland a samozřejmě mnoho dalších výborných děl z dílny britské BBC.

Česko zatím ale neustále řeší, co někdo uvidí v Ulici. To je ale jen názor ulice, s inteligentními a kvalitními televizními díly současnosti to nemá vůbec nic společného.