Video placeholde

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jak mne nevzali do armády

Ani těch několik málo civilistů, kteří by byli ochotni v případě zvýšení napětí v Evropě něco dělat pro naši obranu, nenajde uplatnění. Přestože se moderní války ze značné míry odehrávají v kyberprostoru, aktivní zálohy musí splňovat vojenská kriteria zdravotního stavu a fyzické výkonnosti výsadkářů.

Mám strach. Mám strach, že se - ač nepředpokládám, že se dočkám pokročilého stáří - dožiju války. Že se ruský velmocenský imperialismus či balkánské etnické půtky rozhoří novými plameny a že se tahle země, kde žiju a kde chci i zemřít, bude muset bránit.

I sedl jsem ke klávesnici a napsal na Ministerstvo obrany, že jsem sice dýchavičný kulhavý přestárlý štábskripl kdysi osvobozený od vojenské služby, ale že to u počítače fakt nevadí. A tak jestli bych mohl vstoupit do aktivních záloh jako obsluha počítače. Třeba jako propagandistický troll, který se pod články o válce hádá s trolly protistrany.

Třeba s těmi trolly z nedávno založených facebookovských účtů, kteří špatnou češtinou pod články o Ukrajině na serveru Reflexu píšou odvážné a agresivní proruské pamflety. Na to můžu trpět dušností, co hrdlo ráčí. Nebo jako pachatel dnes - v době míru - protizákonných cyberprostorových praktik. Nakoupit síť zombifikovaných počítačů a vyřadit DOSovým útokem nějaký ruský propagandistický server bych fakt doved, přestože kulhám. Odpověď přišla promptně:

„Bohužel Vám však musím sdělit, že podmínky pro vstup do AZ včetně nároků na zdravotní stav jsou stejné, jako pro profesionální vojáky. Tzn., že jeden ze základních předpokladů pro zařazení do AZ je odpovídající zdravotní stav. Každý nový aktivní záložák totiž musí absolvovat tříměsíční základní výcvik, který mj. obnáší i zvýšenou fyzickou námahu. A obávám se, že podle toho, co píšete, byste zdravotními testy neprošel. V takovém případě nemůžete být podle platné legislativy do AZ přijat. S pozdravem Jan Pejšek, tiskový mluvčí Ministerstva obrany ČR“

A já se fakt naštval. Doba, kdy vojáci mohli být jenom fyzicky superzdatní Rambové, je dávno pryč. Moderní válka se přesouvá do kyberprostoru. Vozíčkář může jako pilot dronu podat lepší výkon než vycvičený voják, protože invalida strávil většinu života u compu. Kulhaví se mohou - jako kdysi Goebels - specializovat na propagandistické trollení, a dýchaviční na DOSové útoky. Jinak řečeno: Zákon o aktivních zálohách je špatný, protože vylučuje z dobrovolné služby vlasti handicapované, kteří by ale mohli být pro některé formy boje cennou posilou naší armády. Posílám link na tento článek panu Marhoulovi, v podstatě otci aktivních záloh, s jednoduchou prosbou: Prosím změňte to!