Americká loď Cape Ray

Americká loď Cape Ray Zdroj: National Defense Reserve Fleet

Na speciální lodi ve Středozemním moři začali Američané likvidovat syrské chemické zbraně

Ojedinělý projekt zničení syrských chemických zbraní byl právě zahájen v mezinárodních vodách Středozemního moře. Na americké nákladní lodi Cape Ray bude zničeno kolem 700 tun smrtelně nebezpečného yperitu a sarinu. Zbytek, kolem 600 tun těchto zbraní, bude zlikvidováno převážně v Itálii.

Cape Ray je takřka dvousetmetrové plavidlo s titanovými nádržemi, přestavěné z nákladní lodi. Patří do americké rezervní flotily a obsluhu tvoří 64 expertů z armádního chemického a biologického centra Edgewood v Marylandu.

Pentagon uvedl už na začátku roku, že proces zničení těchto materiálů bude trvat 45 až 90 dní. Neutralizace chemických zbraní se provádí v tomto případě štěpením vody. Američané takto zničí zbraně poprvé přímo na moři, i když tato technologie je známá již několik desítek let.

Syrský režim musel odevzdat své chemické zbraně po několika útocích, při kterých zemřely tisíce civilistů. Jinak mu hrozilo, že americký prezident Barack Obama nařídí bombardování pozic vládních vojsk, což by pravděpodobně vedlo k pádu diktátora Bašára al-Asada.