Korunovace nového krále Španělska

Korunovace nového krále Španělska Zdroj: Profimedia

Nový španělský král Felipe Katalánce neobměkčil, pořád chtějí referendum o nezávislosti

Nový španělský král Felipe přijel na návštěvu do Katalánska, které přitom pořád volá po své nezávislosti. Katalánští politici podle všeho nijak nemění své názory ani poté, co nastala změna na trůnu. Parlament v Barceloně dokonce ve čtvrtek přijal usnesení, podle kterého se má hlasovat o zrušení monarchie a nastolení republiky.

Felipe, který velmi dobře hovoří i katalánsky, tak stojí před nesnadným problémem. Jak Katalánsko, tak Baskicko, požadují samostatnost. Oba regiony reagovaly nesmírně chladně i na jeho nástupnickou řeč, přestože ten vyzýval před několika dny k jednotě země.

Španělský parlament v dubnu zamítl žádost katalánského kabinetu uspořádat hlasování o nezávislosti. Barcelona přesto připravuje zákon, který by jí umožnil vlastní nezávazný plebiscit. K urnám by měli jít Katalánci, kterých je 7,5 milionu, 9. listopadu.

Katalánsko zejména tvrdí, že doplácí na méně bohaté části Španělska a že jednání jak to vyřešit, nikam nikdy nevedla. Na rozdíl od Basků se ale Katalánci většinou neuchylovali k teroru. Podle politologů by referendu s největší pravděpodobností podpořilo nezávislost. Jenže španělská ústava něco takového neumožňuje, hlasování by bylo považováno za nelegitimní. Barcelonu v tomto směru varuje i Evropská unie, jenže separatistické snahy to vůbec neovlivnilo, spíše naopak.