Malajsie, letadlo

Malajsie, letadlo Zdroj: ČTK / Facebook

Ztracené malajsijské letadlo řídil před havárií autopilot

Malajsijské letadlo, které zmizelo 8. března s 239 lidmi na palubě, řídil před havárií s největší pravděpodobností autopilot. Uvedli to dnes vyšetřovatelé. Australské úřady současně oznámily, že další pátrání po pohřešovaném letounu se posune víc na jih od poslední prohledané oblasti ve vzdálené části Indického oceánu. 

"Na základě analýzy dat přenášených mezi letadlem a satelitem dospěli vyšetřovatelé k názoru, že let 370 po celou dobu jeho cesty přes rozsáhlou jižní oblast Indického oceánu řídil autopilot," prohlásil šéf australského úřadu pro bezpečnost dopravy (ATSB) Martin Dolan. "Jsme přesvědčeni, že letadlo letělo na autopilota, dokud mu nedošlo palivo," dodal.

Kdy byl automatický pilot boeingu 777 zapnut, se neví. "Nedokázali jsme přesně určit okamžik, kdy byl autopilot aktivován, ani jsme se o to vlastně zatím nesnažili," řekl australský ministr dopravy Warren Truss, kterého citovala agentura AP. "To bude úkol pro vyšetřovací tým působící v Malajsii," dodal.

Nová zpráva vyšetřovatelů přišla v okamžiku, kdy australské úřady oznámily další změnu v oblasti hledání trosek letadla společnosti Malaysia Airlines. Podle ministra Trusse se nová zóna pátrání nachází asi 1800 kilometrů od západního pobřeží Austrálie. Je to o několik set kilometrů dál na jihozápad od naposledy prohledávaného území.

Nová zóna pátrání byla stanovena na základě čerstvých analýz satelitních údajů o pohybu zmizelého letounu. Na mořském dně bude v této oblasti nasazeno silné sonarové zařízení, které by se mělo pokusit trosky stroje najít.

Letadlo se ztratilo po startu z Kuala Lumpuru na trase do Pekingu 8. března a navzdory rozsáhlému pátrání po něm zatím nebyla objevena ani stopa. Na palubě letadla bylo celkem 239 cestujících a členů posádky, více než polovinu z nich tvořili Číňané.