Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Španělský soud potvrdil obvinění princezny Cristiny z praní špinavých peněz

Španělský vyšetřovací soudce dnes potvrdil obvinění princezny Cristiny, starší sestry současného krále Felipeho VI., z praní špinavých peněz a daňových podvodů. Jde o jeden z posledních formálních úkonů, které předcházejí případnému začátku procesu, jenž může silně otřást důvěrou v monarchii.

Devětačtyřicetiletá infantka Cristina čelí stíhání společně se svým manželem Iňakim Urdangarinem, protože podle soudce Josého Castra je za jeho údajnou trestnou činnost spoluodpovědná. Vlastnila totiž spolu s ním společnost Aizoon, která podle vyšetřovatelů fungovala jako fiktivní firma určená k vyvádění státních peněz z nadace, již Urdangarin vedl. Zpronevěra se týkala částky ve výši několika milionů eur. Oba obvinění popírají, že by jakkoli porušili zákon.

Případ Urdangarina a princezny Cristiny španělské vyšetřovací orgány zkoumají už čtyři roky. Je to poprvé od obnovení monarchie ve Španělsku v roce 1975, kdy je člen královské rodiny vyšetřován v souvislosti s trestnou činností. Cristina se kvůli tomu už delší dobu neúčastní jakýchkoli oficialit a minulý týden chyběla i na korunovaci svého bratra, který na španělském trůnu nahradil jejího otce Juana Carlose.

Proti rozhodnutí soudce v Palmě de Mallorca se lze odvolat a očekává se, že odvolání bude podáno i vzhledem k tomu, že proti obvinění princezny protestovala prokuratura. O tom, jak bude soudní procedura dál pokračovat, se podle agentury AP rozhodne nejdříve v září.