děsivý příběh súdánských svatebčanů pobouřil celý civilizovaný svět. bude nevěsta zachráněna?

děsivý příběh súdánských svatebčanů pobouřil celý civilizovaný svět. bude nevěsta zachráněna? Zdroj: www.news.com.au

Súdánku odsouzenou k smrti propustili z vězení. A pak ji i s rodinou opět zatkli

Za konverzi od islámu a cizoložství měla být Meriam, matka nyní již dvou dětí, odsouzena podle islámského práva k trestu smrti. Proti rozsudku se ženini právníci odvolali, a včera odpoledne Nejvyšší soud v Chratúmu rozsudek smrti oběšením zrušil. Pro rádio BBC Focus se manžel odsouzené Daniel Wani vyjádřil, že chce rodinu ze Súdánu odstěhovat, a že se na svou ženu velmi těší. Podle serveru BBC však došlo k dalšímu zvratu. Na letišti v Chartúmu rodinu i se dvěma dětmi opět zadržela súdánská policie.

Případ sedmadvacetileté Meriam, kterou chtěly súdánské soudy poslat na šibenici s odkladem dvou let, aby se po tuto dobu mohla starat o své děti, vzedmulo mocnou vlnu mezinárodní solidarity a zájmu o její případ. Reflex o něm informoval již před několika týdny jak na webu, tak v tištěném čísle.

„15. května tohoto roku vynesl soud v súdánském hlavním městě Chartúmu rozsudek nad Meriam Yehya Ibrahimovou. Meriam byla v osmém měsíci těhotenství, když se jí soud otázal, zda-li je ochotná vzdát se křesťanství. Když Meriam odmítla, odsoudil ji k trestu smrti oběšením podle paragrafu 126 súdánského trestního zákoníku pro odpadlictví od víry, a ke stu ranám bičem podle paragrafu 126 pro cizoložství.

Meriam byla zatčena už v srpnu 2013, protože její sňatek s křesťanem je v rámci súdánského práva považovaný za smilstvo, a tudíž neplatný. Mimochodem od února tohoto roku se ženou sedí (seděl) ve vězení i její prvorozený dvacetiměsíční syn. Když přišel její čas, přemístili ji do vězeňské nemocnice, kde 27. května porodila zdravou holčičku Mayu, přičemž manžel Daniel Wani, její manžel, u porodu nemohl být. Podle organizace Amnesty International o tom informovali ženini právníci. Právě její manžel pro web deníku Dalily Telegraph uvedl, že žena musela rodit ve vězeňské nemocnici, místo aby jí bylo umožněno porodit v nevězeňském nemocničním zařízení. Uvedl také vskutku děsivou okolnost jejího porodu, a to sice že jí odmítli během porodu sejmout pouta. Jen těžko si západní svět umí představit podmínky, které žena během porodu musela okusit. Během doby uvěznění je v Súdánu běžné, že ti, kdo jsou odsouzení na smrt, mají nohy spoutané těžkými řetězy. Z tohoto opatření bohužel nebyla vyňata ani Meriam, ač byla v pokročilé fázi těhotenství.,“ psalo se ve 22. čísle Reflexu.

Za Meriam se postavila řada světových politiků, v České republice zazněl nejvýrazněji hlas Tomáše Halíka, pod jehož otevřený dopis muslimské obci v České republice se nelze nepodepsat.

"Už jednou to navíc vypadalo, že Meriam soud osvobodí, ukázalo se však, že šlo o mylné informace. „V sobotu 31. května totiž zveřejnila agentura AFP informaci, že v příštích dnech bude Súdánka propuštěna na svobodu. „Žena bude propuštěna v nejbližších dnech podle právních postupů přijatých justicí a ministerstvem spravedlnosti," sdělil činitel ministerstva zahraničí bez bližšího upřesnění agentuře AFP. Podle jednoho z advokátů bylo proti rozsudku podáno odvolání, které bylo obratem podrobeno přezkoumání. Konečné vyústění kauzy se pak zdrželo kvůli chybějícím dokumentům,“ psala v sobotu ČTK s odkazem na AFP s tím, že není jisté, zda by rodina mohla ze země emigrovat. Pak ale nastal další zvrat. „Súdánský ministr zahraničí dnes popřel zprávy, že by žena odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství měla být v příštích dnech propuštěna. O údajném brzkém osvobození nic neví ani její manžel. Informovaly o tom zpravodajské weby BBC a CNN. V sobotu přitom podle agenturních zpráv zástupce súdánského ministerstva zahraničí oznámil, že žena bude v nadcházejících dnech volná. Mluvčí ministerstva dnes prohlásil, že mu nejsou známy žádné plány na propuštění sedmadvacetileté Meriam Ishagové. Zdůraznil, že se z vězení může dostat pouze, pokud uspěje s odvoláním před soudem,“ psala ČTK včera odpoledne, čímž naděje opět pohasla. „Žádný súdánský ani zahraniční zprostředkovatel mě ohledně propuštění mé ženy nekontaktoval,“ uvedl navíc Daniel Wani, manžel Ishagové. Informace se k němu prý dostala jen prostřednictvím médií a považuje ji za fámu. „Počkám na odvolání, které podal můj právník, a budu doufat, že moje žena bude osvobozena,“ dodal Wani, čímž vlastně dopověděl předposlední část příběhu za nás – nyní se totiž bude čekat na to, až o osudu Meriam rozhodne Nejvyšší soud,“ psal dále Reflex.

Na okamžik se tak zdálo, že Meriam a její rodina bude moci opět žít na svobodě, alespoň to tak vypadalo poté, co byla včera propuštěna z vězení. Server BBC však dnes uvedl, že rodinu opět zadrželi, a to přímo na letišti v Chartúmu. Přesný důvod jejich zatčení prozatím není známý.