Hlavní pilot Boeingu 777

Hlavní pilot Boeingu 777 Zdroj: Profimedia.cz

Kapitán zmizelého malajsijského letadla se stal hlavním podezřelým

První pilot pohřešovaného malajsijského letadla, které 8. března zmizelo při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, se stal hlavním podezřelým. Vyplynulo to z vyšetřování malajsijské policie, podle níž neměl třiapadesátiletý kapitán Zaharie Ahmad Shah smluvené žádné společenské akce po dni zmizení letadla, napsal zpravodajský server The Huffington Post.

Letoun společnosti Malaysia Airlines zmizel krátce po startu z Kuala Lumpuru s celkem 239 lidmi na palubě. Navzdory intenzivnímu pátrání se po něm zatím nepodařilo najít ani stopu.

Vyšetřování malajsijské policie zatím nevyloučilo mechanické selhání coby příčinu neštěstí, ale jako nejpravděpodobnější uvádí úmyslný lidský zásah. A zatímco zbytek posádky byl v této souvislosti očištěn, ohnisko podezření se zaměřuje na Shaha.

Krom toho, že neměl po datu zmizení letadla smluvené žádné schůzky, se také na jeho domácím letovém simulátoru našly naprogramované lety daleko do jižní oblasti Indického oceánu, což je podle vyšetřovatelů neštěstí nejpravděpodobnější místo, kam se letoun mohl zřítit.

Policie má už brzy o svých zjištěních vydat oficiální zprávu, dodal The Huffington Post.

Údaje, které poskytla satelitní společnost Inmarsat, ukázaly, že se letoun Malaysia Airlines odklonil od plánované trasy a zatočil doleva nad Indický oceán. Předpokládá se, že mu po několika hodinách došlo palivo a zřítil se do moře.