První válka z pohledu pěšáků. Armádní muzeum chystá velkolepou výstavu

První válka z pohledu pěšáků. Armádní muzeum chystá velkolepou výstavu Zdroj: VHÚ / vhu.cz

První válka z pohledu pěšáků. Armádní muzeum chystá velkolepou výstavu

Rozsáhlou výstavu, která ponese název V zákopech první světové války, chystá pražské Armádní muzeum. Vojenský historický ústav se rozhodl ji uspořádat u příležitosti stého výročí počátku prvního světového konfliktu. Žižkovské Armádní muzeum tak bude od 25. června nabízet exponáty, které velmi dlouho zůstávaly v depozitáři Vojenského historického ústavu.

Historici chtějí poukázat na osudy několika vojáků jako na událost, která je navždy poznamenala. Expozice je součástí projektu Velká válka 1914 - 1918, na němž se podílí devět českých institucí. 


Hlavním výstavním motivem je podle pořadatelů vlak, protože železnice provázela válečný konflikt po celou dobu. Odvážela vojáky na frontu a s ním se vraceli domů. Vlak byl spjat i s československými legiemi v Rusku. Přepravoval salónní vůz následníka trůnu Františka Ferdinanda v červnu 1914 do Sarajeva a válka skončila v Compiegne 11. listopadu 1918 také v železničním salónním voze. 


Sbírky Vojenského historického ústavu otevřou svou největší dochovanou kolekci stejnokrojů a pobočních zbraní arcivévody Františka Ferdinanda d’Este. Na stylizované "pražské ulici" se návštěvník "setká" s tehdejší společností. Atmosféru doby mají umocnit dobové filmové a fotografické záběry. Expozice ukáže i poboční zbraně tehdejší mocenské elity, například bohatě zdobené šavle pro důstojníky pěchoty, námořnictva a jezdectva. 


Zájemci se mohou těšit i na exponáty z depozitářů, jako například kanon z tanku Schneider, který vznikl původně jako obrněný pásový tahač. K vidění bude i britský vodou chlazený těžký kulomet Maxim-Nordenfelt. První světová válka umožnila poprvé vyniknout i letectvu, vystaven proto bude letoun Hansa-Brandenburg ze sbírek Národního technického muzea. Chybět nebudou ani klíčové artefakty chemické války.