Průkazky pro prostitutky? Kontroverzní návrh zákona je opět v kursu

Průkazky pro prostitutky? Kontroverzní návrh zákona je opět v kursu Zdroj: Profimedia.cz

Průkazky pro prostitutky? Kontroverzní návrh zákona je opět v kursu

K posouzení do petičního výboru nyní míří návrh zákona, jenž se týká regulace prostituce. Někteří poslanci sice uvedli, že zamítnutí tohoto návrhu podpoří, nicméně tak nakonec nikdo neučinil. Zamířil tedy k posouzení do petičního výboru. Někteří poslanci stejně jako vláda upozornili na to, že norma je v rozporu s mezinárodní smlouvou proti obchodování s lidmi, k níž Česko před desetiletími přistoupilo. 

Prostitutky a prostituti by podle předlohy museli mít zvláštní průkazy a chodit pravidelně na lékařské prohlídky. Podléhali by taky daňové povinnosti. Norma zařazuje prostituci do podnikání, které by nesměli provozovat lidé mladší 18 let. Nevěstince by podléhaly povolení úřadů. Sociální demokrat Štěpán Stupčuk pokládá snahu předkladatelů za legitimní. Nejprve se ale musí diskutovat o odvolání mezinárodní smlouvy, řekl. Řada poslanců upozorňovala na nedostatky, jež v předloze vidí. „Tento zákon vytlačí prostituci do individuálních bytů,“ uvedl například bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podrobnější úpravu by si podle něho zasluhovaly zdravotní prohlídky prostitutek a prostitutů.

Skutečnost, že stát by se stal pasákem a prakticky by garantoval zdravotní stav prostitutek, zmínil Zdeněk Soukup (ANO). Ocenil naopak, že zákon by zatlačil placený sex do nevěstinců a znemožnil by v tomto oboru podnikat lidem mladším 18 let. Cílem úpravy je podle předkladatelů zejména oddělit legální prostituci od nelegální. Legální prostituce by byla regulovaným podnikáním. Zákon má podle autorů také pomoci chránit veřejný pořádek nebo snížit počet lidí, kteří jsou k prostituci nuceni násilím.

Provozování prostituce má být podle návrhu zákona dobrovolné poskytování sexuálních služeb včetně jejich nabízení za úplatu. Musí to současně naplňovat znaky podnikání. Zařízení pro prostituci by muselo navíc mít kolaudaci podle stavebního zákona pro provozování tohoto druhu služeb. Návrh zakazuje provozování prostituce na veřejných prostranstvích, provozování by z nich nesmělo být ani viditelné. Prostitutky a prostituti by museli mít oprávnění a prokazovat se průkazem. Provozovatel nevěstince by musel například zajistit, aby vzhled budovy nebudil veřejné pohoršení. Veřejné domy by nesměly být v určité vzdálenosti třeba od veřejných úřadů, školských, nemocničních a sociálních zařízení, dětských hřišť, církevních objektů a kulturních památek. Za porušení zákona by hrozily pokuty. Například až 50tisícový postih by mohly úřady uložit lidem, kteří by provozovali prostituci bez oprávnění, a dvoumilionový za provozování nevěstince bez povolení. Lidé, kteří by využili placené sexuální služby na místech, kde by to bylo zakázáno, by se vystavovali pokutě až 15.000 korun. 

Návrh zákona si můžete přečíst ma webu Poslanecké sněmovny.