Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: Profimedia.cz

Exkluzivně: Brit Nigel Farage vytvořil v europarlamentu frakci, součástí jsou i čeští Svobodní

„Evropa svobody a demokracie,“ takový je název frakce v Evropském parlamentu pod vedením Nigela Farage, vítěze britských voleb do europarlamentu, která byla definitivně zformována. Součástí frakce budou i čeští Svobodní, zastoupení svým předsedou a novým našim poslancem, Petrem Machem.

Povedlo se dát dohromady potřebných sedm stran ze sedmi různých evropských zemí, aby mohla být frakce oficiálně ustavena. Sestavení předcházela jednání mezi stranami a přetahování frakcí o jednotlivé poslance.

Tato frakce má prozatím 48 poslanců, ale její členové doufají, že se k ní postupně přidají další poslanci a poslankyně.

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach k tomu Reflexu.cz řekl: „Jedním z cílů Svobodných v Evropském parlamentu je iniciace změny Smlouvy o fungování Evropské unie tak, aby členství v eurozóně bylo dobrovolné, aby žádná země nemohla být nucena vstoupit do eura proti vůli svých občanů. Věřím, že se proto k frakci časem připojí další strany, třeba Alternativa pro Německo nebo slovenská Svoboda a solidarita,“ uvedl pro Reflex.cz Petr Mach. A dodal: „O naší účast ve své frakci usiloval i blok kolem francouzské Národní fronty Marine Le Penové, která nyní možná bude mít problém svoji frakci vůbec sestavit. Jsem ale rád, že se podařilo sestavit frakci kolem Nigela Farage a strany UKIP, která je Svobodným velmi blízká.“

Prozatím tato frakce zahrnuje poslance z Velké Británie (UKIP), České republiky (Svobodní), Itálie (Hnutí 5 hvězd Peppe Grilla), Litvy (Právo a spravedlnost), Švédska (Švédští demokraté), Lotyšska (Unie rolníků) a Francie (nezávislá poslankyně).