William Hague

William Hague Zdroj: Profimedia.cz

Spojené království obnovilo diplomatické vztahy s Íránem. Po tříleté pauze

Ministr zahraničních věcí William Hague oznámil, že dnes zveřejní plán, který povede k znovuobnovení vztahů s Velkou Británií a Íránem. Fungovat začne znovu i britská ambasáda íránské metropoli, Teheránu.

V roce 2011 totiž Spojené království vztahy přerušilo kvůli útokům na britskou ambasádu v Teheránu. Ta se však nyní znovu otevře

„Rozhodl jsem se nyní, že jsou dobré podmínky pro znovuotevření naší ambasády v Teheránu,“ uvedl podle agentury Reuters šéf britské diplomacie v písemném prohlášení pro parlament. Uvedl, že o tom již v sobotu hovořil se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem. „Je nejprve třeba vyřešit několik technických detailů. Ale máme v úmyslu znovuotevřít ambasádu v Teheránu, nejprve s omezeným počtem pracovníků, jakmile se tyto detaily vyřeší,“ upřesnil podle agentury AFP britský ministr.

Mezi důvody, které vedly ke zlepšení britsko-íránských vztahů, web BBC uvádí loňské zvolení nového íránského prezidenta Hasana Rúháního a dohodu ze začátku roku o způsobu řešení íránského jaderného programu.

Bývalý britský velvyslanec v Íránu William Patey připustil, že ve sbližování hraje roli i společný zájem o vývoj v Iráku, kde sunnitští bojovníci ohrožují vládnoucí šíity, kteří jsou u moci i v Teheránu. "Je možnost mít konstruktivnější vztahy s Íránem, protože existuje větší nepřítel, a to ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě)," řekl BBC Patey.