Plyn

Plyn Zdroj: Profimedia.cz

Krize na Ukrajině se stupňuje: Rusko zastavilo dodávky plynu pro Kyjev

Krize na Ukrajině se dostává do nové vážné fáze – Rusko po několikatýdenních neúspěšných jednáních zastavilo dodávky plynu pro kyjevskou vládu. Potvrdil to ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan. Tím se může Ukrajina postupně dostat do velmi problematické ekonomické situace. Jak oznámil ruský státní gigant Gazprom, dodávky do Evropy zastaveny nebyly.

Gazprom a ruská vláda již dlouho upozorňují, že dodávky pro Kyjev zastaví, pokud Ukrajina nesplatí své dluhy za plyn, které mají dosahovat podle Moskvy až 4,5 miliardy dolarů. Ukrajinci tvrdí, že by 1,95 miliardy zaplatili, ale jen pokud Rusko upraví nabízenou cenu.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi napjaté zejména od doby, kdy Rusko anektovalo Krym a pomohlo rozpoutat rebelii na východě Ukrajiny. Problémy ještě vyostřil sobotní útok demonstrantů v Kyjevě na ruskou ambasádu a slova ukrajinského ministra zahraničí Dešcyci, že „Putin je č…k“. Bylo jasné, že podobné jednání nenechá Moskva bez odezvy.

„Ode dneška dostane ukrajinská státní společnost Naftogaz pouze plyn, za který předem zaplatí,“ oznámil Gazprom. Také jeho mluvčí sdělil, že naděje na dohodu jsou teď „mizivé“.

Rusové poskytovali léta plyn pro Ukrajinu levněji, než jsou tržní ceny, to ale ukončili v dubnu. Předtím dodávali plyn za 268 dolarů za 1000 metrů krychlových, teď požadují 485 dolarů. Jenže to je více, než za kolik prodávají například Česku. Kyjev řekl, že zaplatí část dluhu, až když zase Rusko cenu upraví. Prezident Vladimir Putin pak oznámil, že poslední nabídka je 385 dolarů.

Jenže teď nemá Moskva snahu se domluvit a tlačí Ukrajinu do kouta. Trumfy přitom drží v rukou Rusko.

Ukrajina má podle svých slov zásoby plynu na několik měsíců, ale co by nastalo poté, není jasné. Možná bude odebírat plyn zpětně přes Slovensko z Evropy, ale to také není úplně uzavřená záležitost. Do zemí EU pak proudí přes Ukrajiny asi 15 procent spotřeby členských zemí Unie.