Michael Schumacher

Michael Schumacher Zdroj: Reuters

Schumacher se probral z kómatu a po necelých šesti měsících opustil nemocnici

Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher už není v kómatu a pět a půl měsíce po nehodě na lyžích mohl být propuštěn z nemocnice v Grenoblu. Oznámila to jeho manažerka Sabine Kehmová. Pětačtyřicetiletého německého závodníka nyní podle ní čeká dlouhodobá rehabilitace.

"Michael opustil univerzitní kliniku v Grenoblu, aby mohl pokračovat v dlouhé rehabilitační fázi. Už není v kómatu," uvedla Kehmová v oficiálním prohlášení.

Další podrobnosti o jeho aktuálním zdravotním stavu neprozradila, neupřesnila ani, kde bude další léčba probíhat. "Do budoucna žádáme o pochopení, že jeho další rehabilitace bude probíhat stranou veřejnosti," dodala manažerka.

Sedminásobný mistr světa formule 1 se zranil 29. prosince 2013 při pádu na lyžích v Méribelu. Po nárazu do kamene utrpěl těžký úraz hlavy s poraněním mozku. V nemocnici v Grenoblu podstoupil dvě operaci a od počátku byl udržován v umělém spánku.

Od konce ledna ho začali lékaři z kómatu probouzet, až počátkem dubna ale Kehmová potvrdila, že je tato fáze úspěšná a Schumacher "vykazuje známky probouzení a vědomí." Další oficiální informace o jeho zdravotním stavu až dosud rodina nezveřejnila.