Keňa

Keňa Zdroj: twitter.com/iDayw

Ozbrojenci vtrhli v Keni do hotelů a povraždili 48 lidí

Nejméně 48 lidí přišlo podle nejnovější bilance v Keni o život při útoku somálských ozbrojenců, kteří v turistickém letovisku Mpeketoni na pobřeží Indického oceánu přepadli policejní stanici a banku a podpálili také několik hotelů. Informovaly o tom dnes světové agentury s odvoláním na keňský Červený kříž a místní úřady.

"Bilance stoupla na 48 mrtvých," napsal Červený kříž na svém účtu na Twitteru a zvýšil tak doposud uváděnou bilanci 34 obětí. Jeden z příslušníků místní policie vyjádřil obavy, že počet obětí ještě poroste, protože úřady "stále pátrají po dalších tělech". Agentura Reuters sdělila, že 25 lidí utrpělo zranění, převážně střelné rány.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, keňské úřady ale tvrdí, že za ním stojí somálští islamisté z hnutí Šabáb. Bezpečnostní složky však zatím prý v souvislosti s útoky nikoho nezadržely.

Drama ve třicetitisícovém městě Mpeketoni poblíž ostrova Lamu na pobřeží Indického oceánu začalo v neděli ve 20:00 místního času, kdy podle úřadů mnoho lidí sedělo u televize a sledovalo mistrovství světa ve fotbale. Do města vjely dvě dodávky s asi pěti desítkami ozbrojenců, kteří zaútočili na místní hotely - nejméně tři z nich zapálili a oheň založili také na benzinové pumpě. Požár zachvátil i policejní stanici, odkud útočníci podle serveru BBC získali zbraně a auta. Mnoho obyvatel Mpeketoni prý před násilnostmi uteklo do okolních lesů.

Podle mluvčího keňské armády Emmanuela Chirchira útočníci také stříleli po lidech v ulicích a pak uprchli. Násilnosti, které se setkaly jen s malým odporem keňských bezpečnostních sil, trvaly až do dnešních časných ranních hodin, napsala agentura AP.

Nejmenovaný policejní velitel popsal agentuře AP jeden z útoků, který se v noci na dnešek zaměřil na hotel Breeze View, v němž lidé sledovali fotbalový šampionát. Ozbrojenci prý odtáhli muže stranou a donutili ženy, aby se dívaly, zatímco oni muže chladnokrevně povraždili. Útočníci údajně ženám řekli, že takovéto věci provádějí keňští vojáci se somálskými muži v Somálsku.

Keňa se potýká s vlnou teroristických útoků, které její úřady přičítají somálským islámským radikálům a stoupencům somálského militantního hnutí Šabáb.

Milice Šabáb bojují proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi přísnou formu islámského práva šaría. Spáchali již několik teroristických útoků na území Keni v odvetě za keňskou účast ve vojenské mezinárodní misi, kterou na pomoc vládě v Somálsku vyslala Africká unie. Nejkrvavější bylo loňské přepadení obchodního centra v Nairobi, při němž zemřelo 67 lidí.

V květnu řada západních zemí kvůli zhoršené bezpečnostní situaci varovala své občany, aby do Keni nejezdili. Upozornění se tehdy týkalo právě pobřežních oblastí v okolí přístavu Mombasa. Británie dokonce své turisty evakuovala.

Oblast Lamu, která byla dějištěm nedělního útoku, navštěvují podle agentury AP převážně domácí turisté; cizinců přijíždí málo. Lamu, které je na seznamu kulturních památek UNESCO, je nejstarším trvale osídleným městem země a využívali ho jako přístav od 14. století arabští obchodníci. Důvodem poklesu zájmu o město byla mimo jiné série únosů zahraničních turistů v regionu v roce 2011.