Fanoušci Bosny a Hercegoviny

Fanoušci Bosny a Hercegoviny Zdroj: EPA

Fotbalisté Bosny mají na šampionátu v Brazílii problém – fandí jim kvůli válce jen část jejich země

Všechny fotbalové týmy, které hrají na mistrovství světa v Brazílii, mají doma obrovskou, až fanatickou podporu. S výjimkou jediného – tím je mužstvo Bosny a Hercegoviny. Tento mnohonárodnostní stát je myšlenkově od války v první polovině 90. let stále rozdělený, i když na mapě sjednocený. Popsala to britská BBC.

Bosně budou především fandit Bosňáci, tedy etničtí muslimové. Chorvaté (těch je kolem 15 procent obyvatel a jsou soustředění například v oblasti Hercegoviny) ovšem vzývají reprezentaci sousední země, tedy Chorvatska. A většina bosenských Srbů (tvoří kolem třetiny obyvatel státu) rozhodně také svůj tým nepodporuje, protože to podle nich není jejich mužstvo. Zejména proto, že neuznávají ani to, že jsou součástí samotné Bosny.

Najdou se ale i zajímavé výjimky. Vynikající srbský tenista Novak Djokovič řekl, že bude fandit Bosně, když už se fotbalisté jeho země na šampionát neprobojovali. Jenže jak se ukázalo, jedná se spíše o výjimku.

„Je to naprosto bizarní,“ řekl k tomu stanici BBC Marjan Mijajlovič, bosenský televizní komentátor. On sám je prezentován jako rarita – bosenský Srb, který ze všech sil podporuje a propaguje právě reprezentaci Bosny a Hercegoviny. „Nakonec si myslím, že mnoho Srbů podpoří raději Bosnu než Chorvatsko. Ale s výjimkou těch, kteří by to měli udělat automaticky – bosenských Srbů,“ dodává Mijajlovič.

Jak se ukazuje, myšlení se mění velmi pomalu a nenávist způsobená válkou před dvaceti lety, není pořád zapomenuta.