Předseda vlády Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka Zdroj: Archív

ČSSD bude hlasovat v referendu, o církevních restitucích a daních ale ne

Členové ČSSD budou hlasovat ve vnitřním referendu mimo jiné o změně v sestavování kandidátek. Záměr předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky dnes schválil ústřední výkonný výbor. Bývalý předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc neprosadil, aby se do referenda zařadily otázky o zdanění církevních restitucí a o zavedení takzvané sektorové daně.

Výkonný výbor schválil podle informací z jednání i další dvě otázky navržené užším stranickým vedením o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách.

Tejc řekl, že proti jeho návrhům se Sobotka "velmi důrazně postavil". Mrzí ho prý, že strana bude hlasovat jen o "technologii moci". "Většinu členů nezajímá, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme," řekl novinářům Tejc. "Někteří se báli toho, jak členové odpovědí," poznamenal o svých otázkách.

Směřovaly k vyjádření názoru, aby ČSSD navrhla zákonem zdanění církevních restitucí a zavedení vyšší sazby daně pro energetický, telekomunikační a finanční sektor. Změny v církevních restitucích i sektorovou daň měla sociální demokracie ve volebním programu. V koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL je jen obecná zmínka o sektorové dani. V jednáních s církvemi se sociálním demokratům a hnutí ANO nepodařilo změny v restitucích prosadit.