Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ČTK

USA podle Obamy vojáky do Iráku nevyšlou

Spojené státy podle Baracka Obamy nevyšlou své vojáky do Iráku v reakci na postup radikálů ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), kteří v posledních dnech dobyli značnou část země. Americký prezident v dnešním mimořádném prohlášení zdůraznil, že hledá jiné možnosti pomoci, ale že pro řešení konfliktu je klíčová jednota iráckých představitelů.

"Spojené státy se nezapojí do žádné vojenské akce, pokud nebude existovat jasný plán iráckých představitelů," prohlásil Obama. Zdůraznil, že Amerika se již nenechá vtáhnout do války bez jasných závazků regionálních představitelů.

"Nemůžeme vaši práci udělat za vás," řekl na adresu irácké armády, která postup rebelů není schopná zastavit. Spojené státy jsou nicméně podle Obamy připraveny pomoci, jakákoli americká akce prý ale musí být přesná a cílená. Prezident upozornil, že rozhodování ve spolupráci s Iráčany potrvá několik dnů, proto není možné očekávat zásadní rozhodnutí v nadcházejících hodinách.

Představitelé Obamovy administrativy již dříve uvedli, že prezident zvažuje mimo jiné nálety bezpilotních, ale i pilotovaných strojů. Další možnost americké pomoci by spočívala ve výzvědné a sledovací činnosti, výcviku vojáků či poskytnutí dodatečných finančních injekcí k nákupu vojenské techniky. 

"Je to dlouhodobý a regionální problém," řekl Obama o nejnovějším vývoji v Iráku. Dodal ale, že ISIL představuje hrozbu nejen pro Blízký východ, ale i pro bezpečnost USA.

Obama zdůraznil, že za bezpečnost Iráku zodpovídají tamní představitelé. Američtí vojáci se ze země po více než osmiletém válečném tažení stáhli v roce 2011.

Postup bojovníků ISIL, který některá média označují za bleskový, vyvolal obavy z rozpadu Iráku na sunnitskou, šíitskou a kurdskou část.