Puškin, ne Putin!

Puškin, ne Putin! Zdroj: profimedia.cz

Zlí Češi nechtějí v Praze ani Puškinův pomník

V těchto dnech byl v Praze 6 odhalen pomník básníka Alexandra Sergejeviče Puškina. Před třemi lety navrhl Ruský fond kultury postavit pomník básníka na náměstí v Bubenči. Autor projektu třímetrové bronzové sochy Georgij Franguljan je tvůrcem pomníků Petra Velikého v Petrohradě a Antverpách, Puškina v Bruselu a také velkého počtu dalších vynikajících děl.

Rusům se ale nelíbí, že některá média zahájila diskusi na téma, nač potřebuje Praha Puškina, který ji nikdy nenavštívil. Správa Prahy 6 uspořádala průzkum veřejného mínění: 61 procent dotázaných se vyslovilo proti. Jak ruská media ironicky píší, ruský návrh byl zamítnut, zato ale hned byl přijat jiný: o přejmenování ulice Zikmunda Wintera na ulici Ronalda Reagana, i když prezident-herec také do Prahy nikdy nezavítal… „Nynější Puškinův pomník, přesněji řečeno bysta na podstavci, je dílem Vladimira Surovceva. Odhalení se konalo v den 215tého výročí básníkova narození a upoutalo pozornost především ruskojazyčných obyvatel české metropole. Ale, jak informoval Český rozhlas, mnozí z přítomných Čechů si stěžovali, že tato akce byla nevhodná kvůli ukrajinským událostem.

Takhle se velký ruský básník stal rukojmím politické situace. Je to nespravedlivé a smutné, zvlášť pro ty Čechy, kteří věnovali celý svůj život ruské literatuře.“ K tomu se dá dodat asi tolik, že Puškin je v tom nevinně. O jeho velikosti nikdo nepochybuje. O tom, že může mít pomník kdekoli, kde o něm lidé slyšeli a četli ho, taky není pochyb. Kdyby dnes Puškin žil, měl by s prezidentem Putinem asi stejné potíže, jako měl s carem.

Rozdíl by byl asi v tom, že car měl nejspíš vyšší kulturní úroveň, než důstojník KGB.

To není nic proti Putinově inteligenci, tu bude mít vysokou, to je proti jeho osobní kultuře. Tzv. kultuře, pochopitelně, proti světu pronásledování, poprav, mučení, nuceného pobytu v psychiatrických léčebnách. Použít historickou postavu ke svým potřebám, to je režimům všeho druhu vlastní. Ono je jedno, kde stojí třicet Puškinů, dvacet Masaryků, deset Amundsenů a osm Benešů a pět Leninů a jeden Gottwald, ať si trčí, kde chtějí, holubi si je najdou. Jde o to, proč lidé nemají rádi Německo, Ameriku, Rusko a ostrov Vanuatu. Rusko proto, že se snaží po celou dobu své existence expandovat a šíří kolem sebe zónu zaostalosti a utrpení. To není věc teorií, to je věc čtení historie. Jak to bylo, tak to je a tak to bude, bohužel.