Úchyl

Úchyl Zdroj: Profimedia

Volný pohyb osob v Evropě umožňuje i přesun úchylů, které nikdo neregistruje

Evropská unie si užívá volného pohybu osob, což znamená, že každý má právo se usadit v jiné členské zemi a tam pracovat. Tyto možnosti se podle smluv vztahují i na nečlenské Norsko. Jenže teď tamní noviny Dagbladet poukázaly na případ doktora, který byl v Norsku odsouzen za sexuální zneužívání, ale on v klidu pracuje v Německu. Nikdo to nekontroluje.

Německý lékař byl odsouzen v roce 2009 v Norsku za sexuální zneužívání čtyř pacientek v oblastech Rogaland a Hordaland na jihu této skandinávské země. Byl shledán vinným jak u Okresního soudu v Bergenu, tak po jeho odvolání i u odvolacího soudu. Jenže novináři z deníku Dagbladet zjistili, že doktor v klidu pracuje v Německu jako internista a při své praxi na se každý den setkává s mnoha ženami.

V Norsku mu byl po odsouzení nařízen zákaz vykonávat lékařské povolání, aby byla zajištěna ochrana dalších pacientek před případným sexuálním napadením. V Evropě ale neexistuje žádný společný registr, kde by se dalo dohledat povolení pro lékaře pracovat v jednotlivých zemích a navíc norské zdravotnické instituce své kolegy v Německu o ničem neinformovaly. Jak se podařilo listu Dagbladet zjistit, doktor samozřejmě neřekl o svém odsouzení v Norsku ani svému novému zaměstnavateli.

Noviny totožnost muže a místo, kde v Německu působí, nezveřejnily. Ale vše oznámily tamním úřadům.