Neprůstřelná vesta

Neprůstřelná vesta Zdroj: profimedia.cz

Neprůstřelné pokrývky pro děti ve školách? Amerika je zase o krok dál

V souvislosti s jedním z nejkrvavějších případů střelby na amerických školách, vyvinul lékař z Oklahomy průlomovou novinku – neprůstřelnou pokrývku. Třiačyřicetiletý lékař tvrdí, že se přikrývka bude hodit jak proti střelcům, tak případným tornádům.

Oranžová přikrývka podobná cvičební podložce na jógu by měla v budoucnosti ochránit děti ve školách před střelci, kteří bohužel ve Spojených státech řádí častěji než kdekoliv jinde na světě – velmi tragická byla například ve škole Sandy Hook v prosinci 2012, kde zemřelo 20 dětí a šest dospělých. Podle lékaře by měla přikrývka děti ochránit i přes tornády. Jedno obzvláště ničivé zasáhlo Oklahomu v květnu 2013.

Skupina Everytown for Gun Safety, kterou založil bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg s cílem ukončit násilí páchané střelnými zbraněmi, uvádí, že jen od masakru ve škole Sandy Hook bylo ve Spojených státech zaznamenáno 74 dalších případů střelby ve školách.Tento masakr vyvolal intenzivní diskusi o relativně slabých amerických zákonech o kontrole střelných zbraní. Opatření podporovaná i prezidentem Barackem Obamou se ale v Senátu střetla s ostrou opozicí stoupenců práva na nošení střelné zbraně.

Walker prohlásil, že se snažil vymyslet něco, co by obešlo politickou slepou uličku a mohlo skutečně pomoci ochránit děti. Tvůrci neprůstřelné pokrývky, jejíž cena se pohybuje kolem 1000 dolarů (asi 20.000 korun), uvádějí, že použili stejný neprůstřelný materiál jako americká armáda na své vesty. Pokrývky by podle nich měly ochránit před 90 procenty všech zbraní použitých při útocích v amerických školách.

Na propagačním videu jsou vidět ochranné štíty, které si děti připínají na záda. Boky jim zůstávají nechráněné. „Neříkáme, že naše pokrývky Bodyguard Blanket ochrání všechny děti před zraněním. Snažíme se jen snížit pravděpodobnost,“ řekl Walker agentuře AFP. Názory na nový produkt se ale rozcházejí. Na facebookové stránce propagující výrobek někteří uživatelé kritizují jasně oranžovou barvu, která snadno přitáhne pozornost potenciálního střelce. A americké sdělovací prostředky poznamenaly, že s cenou 1000 dolarů za kus bude pokrývka mimo finanční možnosti mnoha škol, i kdyby dostaly podstatné množstevní slevy.

Na trhu je produkt od konce května a první zákazníky už si prý našel. Jeden z nich nakoupil 31 pokrývek pro svou matku učitelku a celou její třídu. "A ozvali se nám i lidé, kteří je chtějí pro svého psa nebo kočku," dodali tvůrci.