Internet nahradí vysoké školy

Internet nahradí vysoké školy Zdroj: Profimedia

Internet by mohl nahradit v Americe některé vysoké školy

Vysoké školy sice používají vymoženosti internetu, ale ten by je mohl ovlivnit daleko více, než se dnes vzdělávací ústavy domnívají. Brzy to může změnit především on-line vzdělávání. Informoval o tom web The Daily Dot.

Poptávka po změně je především v USA, kde vysoké školy stojí často nesmyslné částky – průměrné školné tam dosahuje až 30 000 dolarů za rok. Studenti si na školu v 75 procentech případů musí půjčit a tento dluh pak splácí dlouhé roky. Vytvoří to u nich finanční problémy, které se už mnohým zdají nepřijatelné.

Upadá také úroveň vysokých škol. Podle posledních studií je až 64 procent zaměstnavatelů ve Spojených státech připraveno nabídnout práci lidem, kteří titul nemají.

Levnější alternativu vysokoškolského studia nyní nabízejí kurzy, které jsou zadarmo na internetu. Jedná se o takzvané Massive open online courses (MOOC). Podporují je i nejlepší univerzity, jako Harvard nebo MIT.

Zatím je ale předčasné slavit – ukázalo se totiž, že MOOC kurzy lidé většinou nedokončí. Druhým problémem je, že místo aby se na těchto kurzech vzdělávali všichni lidé, v praxi se na ně hlásí pouze ti, kteří už jsou relativně bohatí a mají už nějaké školy za sebou. Podle expertů se ale jedná pouze o porodní bolesti nového typu vzdělávání. Budoucnost se podle nich nalézá na internetu a školní systém celého světa se prostě bude muset později nebo dříve změnit, protože ve stávající formě je málo efektivní a příliš rigidní na to, aby fungoval dál na dnešní úrovni.