Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Povstalci v Doněcku zajali i české žoldnéře

Proruští rebelové na východě Ukrajiny prý zajali mnoho zahraničních žoldnéřů, mezi kterými jsou údajně i čeští občané. Řekl to jeden z předáků proruských povstalců na východě Ukrajiny Miroslav Ruděnko agentuře Interfax-Ukrajina. Tvrzení nebylo možné ověřit z jiných zdrojů, české úřady o žádných českých zajatcích nevědí.

"Slyším něco takového poprvé, a tedy takovou mediální informaci nemohu potvrdit ani komentovat," řekla mluvčí české diplomacie Johana Grohová. "Nemáme žádné takové informace. K vyjádřením pana Ruděnka se nebudeme vyjadřovat," řekla mluvčí českého velvyslanectví v Kyjevě Zdeňka Caisová. Ani české ministerstvo obrany o údajně zajatých Češích nic neví. Podle mluvčího resortu Jana Pejška se momentálně žádný Čech neúčastní na Ukrajině pozorovatelské mise.

"Mezi zajatci byli muži afrického vzezření, mnoho bylo občanů Česka a Polska, byli také zajati velitelé žoldnéřů, kterými se ukázali být polští občané," tvrdil Ruděnko, který se označuje za místopředsedu vlády nikým neuznané Doněcké lidové republiky. Dodal však, že mu osud zajatých cizinců není znám, prý asi stále mohou být uvězněni, protože o výměně zajatců už dávno neslyšel.

Doněcký gubernátor Serhij Taruta v pátek podle Interfaxu uvedl, že rebelové drží v zajetí více než 200 lidí, včetně občanů řady zemí, a že o propuštění těchto rukojmích se jedná.

Ukrajinské úřady už mnohokrát popřely tvrzení rebelů, že vládní síly používají služeb zahraničních žoldnéřů k potlačení povstání.

"Přítomnost českých žoldáků na Ukrajině by mě nijak nepřekvapila, ale žádné informace o ní nemám. Určitě je mnoho lidí, kteří dřív působili ve speciálních silách, poté odešli do zálohy nebo k bezpečnostním agenturám. Ti se pak mohli na Ukrajinu vydat jako dobrovolníci, to je samozřejmě na rozhodnutí každého individuálně. V Sýrii je 12.000 bojovníků ze zahraničí, takže jistě mohou být i na Ukrajině," řekl bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Ándor Šándor.

Z Ukrajiny v minulých týdnech přišlo několik zpráv o zadržení účastníků zahraničních pozorovatelských misí. Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském Slavjansku zadrželi 25. dubna sedm pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi nimiž byl i podplukovník české armády Josef Přerovský. Ze zdravotních důvodů byl nejprve propuštěn zadržovaný Švéd, ostatní unesení byli propuštěni 3. května. Po návratu do vlasti Přerovský řekl, že jemu ani kolegům z Německa, Polska a Dánska únosci fyzicky neubližovali, ani je netrápili hlady.

Různé povstalecké skupiny mezitím zadržely další zahraniční pozorovatele. Aktuálně OBSE podle ukrajinských médií pohřešuje dva své týmy. Jedna skupina, ve které je čtveřice pozorovatelů ze Švýcarska, Estonska, Turecka a Dánska, zmizela v Doněcké oblasti 26. května, druhý tým působící v Luhanské oblasti je nezvěstný od 29. května.