Babiš, Bělobrádek, Sobotka

Babiš, Bělobrádek, Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka se vzepřel Babišovi, nechce projednávat druhý pilíř

Ve zjevné rozepři je nyní šéf hnutí ANO Andrej Babiš a ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Zatímco Babiš tvrdí, že se zrušení takzvaného druhého pilíře, tedy poplatků ve zdravotnictví, není správné, Sobotka odmítá na toto téma znovu diskutovat. Vidí v tom zbytečnou změnu koaliční smlouvy, v níž se zrušení druhého pilíře zakotvené.

Babiš přitom v pondělí prohlásil, že zrušení druhého pilíře důchodové reformy nepovažuje za správné. To zahrnuje například stokorunový poplatek v nemocnici. KDU-ČSL se údajně diskusi nebrání, s výsledkem však musí souhlasit všichni koaliční partneři.

„Vláda musí pracovat, plnit svůj program, a ne se hádat. Koaliční smlouva platí jako celek a ČSSD nevidí žádný důvod ji měnit nebo zpětně zpochybňovat,“ uvedl Sobotka, který je dnes na návštěvě Vídně. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jednání o Babišových požadavcích nevyloučil, i on ale zdůraznil, že platí koaliční smlouva. Pokud by se měla změnit, musí se na tom shodnout všechny tři koaliční strany, sdělil ČTK šéf lidovců. KDU-ČSL zrušení poplatku za hospitalizaci už dříve kritizovala.

V koaliční smlouvě se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly, že nebudou znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici, který už předtím zrušil Ústavní soud. Druhý pilíř důchodové reformy, v němž si zájemci mohou část odvodů přesměrovat do vlastního spoření, chtějí koaliční strany sloučit se třetím. Babiš v České televizi zapochyboval i o tom, jestli je dobrý nápad zavádět třetí sazbu DPH, na čemž se vládní koalice rovněž už dohodla. Nepovažuje to prý za ideální.