David Cameron

David Cameron Zdroj: EPA

Britský premiér Cameron mění taktiku, hrozí odchodem z EU, chce tím přebrat euroskeptiky

Boj o křeslo šéfa Evropské komise se nečekaně přiostřuje. Nejrazantněji do něj v minulých dnech vstoupil britský premiér David Cameron, který hrozí, že jeho země opustí EU, pokud se předsedou Komise stane lucemburský křesťanský demokrat Jean-Claude Juncker, kterého podporuje německá kancléřka Angela Merkelová.

Premiér Cameron se totiž dostal pod velký tlak, když nedávné volby do Evropského parlamentu vyhrála na ostrovech Strana za nezávislost Velké Británie (UKIP) v čele s Nigelem Faragem, jejímž hlavním bodem programu je odchod země z Evropské unie. Navíc podle sobotního průzkumu veřejného mínění hodlá většina voličů UKIPu hlasovat pro tuto stranu i ve volbách do parlamentu, kde dosud nemá zastoupení.

Předseda vlády se proto rozhodl hrát více na euroskeptickou strunu. To, že lidé volí UKIP, který získal ve volbách do Evropského parlamentu 27,5 procenta hlasů, vyvolává u Camerona obavy, že by ho brzy v premiérském křesle mohl vystřídat někdo jiný.

Cameron navíc již delší dobu slibuje Britům referendum o vystoupení z EU, které chce vyhlásit v roce 2017. Jako podmínku si ale dal, že musí vyhrát volby. Hodlá přitom doporučit hlasovat pro setrvání v Unii, když se mu povede vyjednat lepší podmínky členství. Británie má už dnes výjimku z eura, z Listiny základních práv, není v Schengenu a má vyjednanou slevu na své příspěvky do rozpočtu Evropské unie.

Proč ale Cameron tlačí na Merkelovou právě nyní?

Podle něj je Lucemburčan Juncker přílišný eurofederalista spjatý s dosavadním vývojem v EU, který neskýtá podporu pro vyjednání lepší pozice Británie v rámci organizace. Předsedu Evropské komise navrhne Evropská rada, tedy premiéři členských států. V tom je Cameronova šance, podporuje ho i francouzský prezident Hollande. Až pak budou o předsedovi hlasovat nově zvolení europoslanci.

Dá se očekávat, že se na jméně jako obvykle šéfa Komise nakonec domluví hlavní lidovecké a socialistické strany. Cameron teď může svým tlakem vyšachovat Junckera ze hry a třeba bude muset Merkelová navrhnout někoho jiného ze svého tábora. Celé to ale spíše vypadá jako nová taktika britského premiéra, kterou chce oslovit euroskeptické voliče, kterých soudě podle výsledků eurovoleb stále přibývá.