Angela Merkelová se snaží uklidnit rozbouřené vody eurozóny. Aspoň do voleb.

Angela Merkelová se snaží uklidnit rozbouřené vody eurozóny. Aspoň do voleb. Zdroj: Profimedia.cz

Válka o nového šéfa Evropské komise - Britové, Francouzi nechtějí Junckera, Merkelová ano

V nejbližších týdnech se ukáže, kdo vládne Evropě. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová podpořila ambice bývalého lucemburského premiéra Jeana-Claude Junckera stát se předsedou mocné Evropské komise, jiné velké státy ho odmítají.

Juncker by se líbil i některým českým stranám, především TOP 09 a lidovcům, které budou v Evropském parlamentu ve stejné frakci jako on. Ale například britský premiér David Cameron se staví ostře proti. Říká, že Juncker je příliš federalistický a nedokáže proto vyřešit v příštích letech problémy s nutnou reformou unie. Podle některých zpráv dokonce Cameron pohrozil vystoupení Británie z EU, pokud bude lucemburský politik zvolen. Obává se totiž, že právě Juncker by byl další příčinou posílení euroskeptických a nacionalistických stran, které v nedávných volbách tak zabodovaly.

Na stranu Camerona se postavil i francouzský prezident Hollande. Poněkud rezervovaně se ke kandidatuře Junckera staví také italský předseda vlády Mateo Renzi. Ten požaduje daleko větší reformy Unie. „Mám výborné vztahy s paní Merkelovou, Německo není náš nepřítel, to ale neznamená, že není možné mít různé představy o mnoha otázkách.“ Renzi například odmítá politiku Merkelové, která prosazuje další šetření a škrty, naopak podporuje (podobně jako česká vláda) větší investice, které by rozpumpovaly hospodářství.

Protože jsou ale lidovci nejsilnější frakcí v europarlamentu, budou muset v případě šéfa Komise najít nějaký kompromis. Uvidíme, jak bude v tomto případě postupovat Něměcko, nejsilnější evropská velmoc. Podle expertů by nakonec mohl být do čela Evropské komise zvolen kompromisní kandidát, který slíbí reformy a bude vyhovovat i socialistické frakci. To prý ale rozhodně není ani Němec Martin Schultz, který byl předsedou Evropského parlamentu.

Velká evropská bitva se právě rozběhla.