Šrí Ašutoš Maharádž

Šrí Ašutoš Maharádž Zdroj: Archív

Černá komedie v Indii: Soud rozhodne zda je indický guru skutečně mrtvý nebo jen medituje

Pokud by o tom chtěl někdo natočit černou komedii, tak by už mohl začít. Až soud totiž musí v Indii rozhodnout absurdní spor, jestli je spirituální vůdce jedné sekty mrtvý, nebo se pouze nachází v hluboké meditaci. Informoval o tom web news.com.au.

Rodina Jeho Svátosti Šrí Ašutoše Maharádže říká, že guru zemřel na infarkt 29. ledna. Ale jeho fanatičtí následovníci odmítli vydat jeho tělo s tím, že se jejich mistr pouze nachází v hlubokém stavu meditace zvaném Samádhí.

Na webové stránce jejich organizace se píše: “Jeho Svátost Šrí Ašutoš Maharádž setrvává v hlubokém stavu meditace Samádhí od 29. ledna roku 2014. Děkujeme všem jedincům a organizacím za podporu, která přichází skrz telefonáty, e-maily a návštěvy.”

Podle jednoho z jeho blízkých následovníků se totiž neděje nic zvláštního. Maharádž je opět pouze v hluboké meditaci. Meditoval po mnoho let v Himálaji v teplotách pod bodem mrazu. Není to nic zvláštního. Vrátí se zpátky až bude chtít. My se zatím musíme postarat o jeho tělo.” Tělo se nyní nachází v mrazáku v jeho příbytku v indickém Nurmahalu. Přístup k němu má pouze pár blízkých příznivců a doktorů.

Aby byla absurdita završena, tak ani policie se už několik měsíců nemůže dohodnout s příznivci a pozůstalými, jestli je Maharádž mrtvý nebo jestli medituje.

Mahárádžův syn Dilip ale říká, že se následovníci jeho otce pouze snaží získat kontrolu, nad jeho organizací, která vlastní majetek v hodnotě téměř tří miliard dolarů.