záhada  letadla duchů

záhada letadla duchů Zdroj: ČTK

Zmizelý let MH370 v místě posledních signálů není, na dně oceánu se nenašly žádné trosky

Australští činitelé zodpovědní za pátrání po pohřešovaném malajsijském letadle dnes oznámili, že bylo dokončeno hledání v oblasti Indického oceánu, kde byly zachyceny akustické signály spojované se zmizelým boeingem. Tento prostor byl nyní vyloučen jako možné místo, kde leží trosky zmizelého letadla. Australský vicepremiér a ministr dopravy Warren Truss je ale stále přesvědčen, že se pohřešovaný boeing nachází někde na jihu Indického oceánu.

Úřady zúžily pátrání po letadle společnosti Malaysia Airlines minulý měsíc, když pátrací týmy zachytily sérii možných signálů z černých skříněk boeingu nedaleko místa, kde by podle analýzy satelitních dat mohly být trosky letadla. Tato oblast leží v odlehlé části oceánu asi 1600 kilometrů od Austrálie. Podle australských expertů je nyní možné tuto oblast označit za propátranou a vyřadit z míst, kde by trosky letounu mohly být.

"Zaměřili jsme se na tuto oblast, protože signály byly v tom okamžiku nejlepší dostupnou informací. Jsme stále přesvědčeni, že letadlo spočívá na jihu (Indického) oceánu," uvedl dnes podle agentury Reuters vicepremiér Truss.

Hledání v oblasti údajných signálů z černých skříněk bylo úkolem robotické ponorky Bluefin 21, která dnes dokončila svou misi, když prozkoumala 850 kilometrů čtverečních mořského dna. Podmořské pátrání se nyní přeruší, než bude do oblasti dopraveno výkonnější sonarové zařízení. To bude pravděpodobně od srpna prohledávat podstatně větší území o rozloze 56.000 kilometrů čtverečních. Vyšetřovatelé mezitím znovu zkontrolují dostupná data.

Zprávy o ukončení mise ponorky Bluefin přišly krátce poté, co vysoký představitel amerického námořnictva Michael Dean prohlásil, že podle stávajícího názoru většiny zemí signály zachycené v Indickém oceánu nepocházely z černých skříněk ztraceného letounu. Mluvčí amerického námořnictva nicméně později označil Deanovo vyjádření za předčasné a spekulativní.

Boeing 777 s 239 cestujícími a členy posádky na palubě zmizel 8. března krátce po startu z Kuala Lumpuru na trase do Pekingu. Navzdory rozsáhlému pátrání, do něhož se zapojila řada zemí, se zatím nepodařilo najít ani kus trosek, které by zmizelému letadlu mohly patřit.