Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ČTK

Úsvit škrtá Okamurovo jméno z názvu strany

Tomio Okamura, jež vede politické hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, mění název svého hnutí. Serveru iDnes.cz to řekl sám Okamura s tím, že po půl roce už snad každý ví, kdo Úsvit vede. Z názvu tak zmizí Okamurovo jméno.

Okamura také podle serveru iDnes.cz hodlá rozšířit řady svého hnutí. S počtem členů a s členskou základnou obecně měl Okamura problém už od samotného počátku. Do své kandidátky do Evropského parlamentu, kde hnutí neuspělo (získalo 3,12 % hlasů), měl výrazné tváře dvě: advokátku Kláru Samkovou, tu však po nevyjasněných okolnostech údajného podvodu z kandidátky škrtl, a Kateřinu Radostovou, rovněž advokátku, která je spojená s dodnes nevyjasněným zmizením podnikatele Miroslava Kříže. Svou kampaň postavil Okamura na omezení přílivu „nepřizpůsobivých imigrantů“, které dlouhodobě vnímá jako hlavní hrozbu. Jak už jsme několikrát psali, jeho voliči tvoří zčásti lidé se sklony k netoleranci k ostatním etnickým či národnostním menšinám.

Se změnou názvu této populistické strany se bohužel nic nezmění. Okamurův zůstane Úsvit i nadále, i když nebude v názvu jeho jméno. Okamura také pro iDnes řekl, že členství bude nově dvoustupňové. Případní noví Úsviťáci budou moci být členy poradních orgánů, a až „prokážou způsobilost a práci“, budou se moci stát plnohodnotnými členy.