Brusel Kriminalita

Brusel Kriminalita Zdroj: ČTK

Hollande o vraždě Židů v Bruselu: Jde o antisemitský útok

V sobotu odpoledne přišel muž v čepici a modré bundě do bruselského židovského muzea, jak ukazují kamerové záznamy. Poté vytáhl kalašnikov a několikrát vystřelil. Dva Židé, občané státu Izrael a jedna Francouzska rukou střelce zemřeli. Vrah policii zatím úspěšně uniká.

Bruselský policejní mluvčí Ine Van Wymersch pro London Free Press uvedl, že útočník jednal sám a že svůj čin měl velmi dobře promyšlený. Wymersch si také není jist, že se jednalo čistě o násilný projev antisemitismu. Podle něj může být útočníkův čin ryze teroristický, vyšetřování tedy údajně operuje s oběma možnostmi. Obě oběti byli v Bruselu na dovolené. Manželé Emanuel a Miriam, oba padesátiletí, tak bohužel byli na dovolené naposledy.

Hollande: Je to antisemitismus

Podle britského The London Free Press zvýšila bruselská policie v důsledku střelby počet mužů z ochranky okolo židovských památek. Francouzský prezident Francois Hollande se nechal po tragédii slyšet, že není pochyb o motivaci útočníka – antisemitismus. „Antisemitskou povahu činu – střelbu v prostorách židovského svatostánku, s jasným úmyslem zabíjet – nemůže nikdo popírat,“ prohlásil Hollande. Souběžně a bruselskou střelbou se totiž odehrál incident i ve Francii, kde útočník napadl dva Židy, když se vraceli z pařížské synagogy. I tam se posléze zvýšila bezpečnostní opatření.

Svědectví turistů

Znepokojující okolnost na bruselské trojité vraždě je především fakt, že se útočník nezdráhal ji spáchat za bílého dne v místě, kde se nachází spoustu podniků, restaurací, hotelů. Vraha tak mohly na ulici potkat spousty turistů – i proto nyní žádá bruselská policie v tomto směru o spolupráci.

Protižidovská nálada?

V souvislosti s oběma případy se začala jak v Bruselu, tak ve Francii vést diskuse s tematikou narůstajícího antisemitismu. Hollande při této příležitosti začal ostře vystupovat proti libovolným projevům rasové či národnostní nesnášenlivosti. Mimo jiné prohlásil, že Francie hodlá proti rasismu i antisemitismu bojovat. Židé, kteří byli napadeni ve francouzském creteilském předměstí, na sobě měli tradiční oblečení včetně jarmulky. Vraceli se ze synagogy, když je útočník brutálně zbil. V tomto případě pak nemůže být o antisemitismu pochyb.

Oběť napojená na Mossad

Belgický ministerský předseda Elio Di Rupo je údajně v telefonickém kontaktu se svým izraelským protějškem Bejaminem Netanjahu. Ten vraždy silně odsoudil, přičemž pro francouzskou televizi I- Tele řekl, že s belgickou židovskou komunitou soucítí. Nabídl také pomoc při vyšetřování bruselských vražd. Zajímavé také je, kdo vlastně oběti Miriam a Emanuel byli (o francouzské ženě se tisk blíže nezmiňuje). Emanuel v minulosti spolupracoval se zpravodajskými službami, když organizoval emigraci židovského obyvatelstva z bývalého Sovětského svazu. Emanuel byl přímo podřízený izrelské vládě, přičemž při své práci údajně úzce spolupracoval s izraelskou tajnou službou, známým Mossadem. I jeho manželka Miriam pracovala pro kancelář ministerského předsedy. K útokům se vyjádřil i papež František, jehož fotografie u Zdi nářků obletěly svět. I on útoky příkře odsoudil, a to ještě při své návštěvě v Tel Avivu.

Bezpečnostní kamery zachytily útočníka v akciBezpečnostní kamery zachytily útočníka v akci|ČTK