Bernd Posselt

Bernd Posselt Zdroj: Profimedia.cz

Šéf sudetských Němců Posselt po dvaceti letech končí v Evropském parlamentu

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt neobhájil svůj mandát v Evropském parlamentu. V přehledu výsledků to dnes uvedl německý centrální volební úřad. Posseltovi uškodil velký volební propad bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která proti minulým volbám ztratila šestinu voličů. Evropský parlament opustí po 20 letech.

Posselt kandidoval do Evropského parlamentu na šestém místě kandidátky CSU. Strana ale získala v celoněmeckém srovnání pouze 5,3 procenta a do Štrasburku a Bruselu pošle jen pět zástupců. Šéf sudetských Němců tak zůstal jako první kandidát mimo Evropský parlament a bude mít pouze roli náhradníka.

Posselt byl poprvé zvolen europoslancem v roce 1994, svůj mandát poté třikrát obhájil. Ve Štrasburku a v Bruselu vystupoval jako obhájce zájmů sudetských Němců. Kritizoval například snahu České republiky o získání výjimky z Lisabonské smlouvy, kterou bývalý prezident Václav Klaus zdůvodňoval obavou Čechů z majetkových nároků sudetských Němců.

Od roku 2008 zastává Posselt nejvyšší funkci u sudetských Němců, je jejich mluvčím. Letos převzal také druhou nejvyšší funkci v sudetoněmecké hierarchii, stal se předsedou Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Pod Posseltovým vedením představitelé sudetských Němců v posledních letech zmírnili kdysi ostrou protičeskou rétoriku kvůli takzvaným Benešovým dekretům, jejichž zrušení se vysídlenecká organizace domáhá. Na loňském sudetoněmeckém sjezdu účastníci naopak chválili tehdejšího českého premiéra Petra Nečase za jeho příspěvek k narovnání politických vztahů mezi Prahou a Mnichovem, které po dlouhá desetiletí zatěžoval právě rozdíly v pohledu na česko-německou minulost a požadavky sudetských Němců.