Wojciech Jaruzelski

Wojciech Jaruzelski Zdroj: Profimedia

Zemřel poslední polský komunistický prezident Wojciech Jaruzelski

Poslední polský komunistický prezident Wojciech Jaruzelski zemřel ve věku 90 let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na polská média. Generál Jaruzelski byl ministrem obrany v srpnu 1968, kdy Československo okupovali vojáci Varšavské smlouvy, k níž patřilo i Polsko.

Jako komunistický vůdce Jaruzelski začátkem 80. let v Polsku potlačil nezávislé odbory Solidarita vyhlášením výjimečného stavu. Tento krok si vyžádal oběti na životech, ale podle generálových přívrženců uchránil zemi před sovětskou invazí. Na konci 80. let se generál dohodl s opozicí na rozdělení moci a stal se nakrátko prezidentem, než odstoupil.

Za účast na invazi do Československa, kterou v srpnu 1968 vedl Sovětský svaz, se Jaruzelski o mnoho let později omluvil a označil ji za "politicky hloupý akt".

Devadesátiletý politik nedávno dostal mrtvici a byl hospitalizován. Do nemocnice musel být v posledních letech převezen hned několikrát, vždy s vážnými zdravotními problémy. Exprezident měl problémy se srdcem, prodělal zápal plic a byla u něj diagnostikována rakovina lymfatických uzlin.

Polská agentura PAP uvedla, že o úmrtí Jaruzelského ji informoval polský exprezident Aleksander Kwaśniewski.