ČESKO VS. EVROPA:  Jak jsme na tom s automaty?  V roce 2010, tedy těsně před koncem „krásného byznysu“, měla ČR jeden hrací automat na 94 obyvatel – tedy nejvíc v Evropě. V Německu to bylo 417 obyvatel na jeden automat. V brutálně regulovaném Rakousku, kde v herní oblasti působí státní monopol, 1700 obyvatel na jeden automat a v liberálním Španělsku 192 obyvatel. Česká republika byla v té době vedle Finska (přes 5000 obyvatel na jeden automat) jedinou zemí, která automaty prakticky nedanila.

ČESKO VS. EVROPA: Jak jsme na tom s automaty? V roce 2010, tedy těsně před koncem „krásného byznysu“, měla ČR jeden hrací automat na 94 obyvatel – tedy nejvíc v Evropě. V Německu to bylo 417 obyvatel na jeden automat. V brutálně regulovaném Rakousku, kde v herní oblasti působí státní monopol, 1700 obyvatel na jeden automat a v liberálním Španělsku 192 obyvatel. Česká republika byla v té době vedle Finska (přes 5000 obyvatel na jeden automat) jedinou zemí, která automaty prakticky nedanila. Zdroj: Jan Šibík

Lidé nechtějí herny, ale už druhé referendum v Praze zkrachovalo na nezájmu

Současně s volbami do Evropského parlamentu se v Praze 7 konalo referendum o omezení nebo zákazu heren. Jenže podobně jako na Praze 8 (tam bylo na začátku roku) je neplatné, zkrachovalo na nezájmu voličů. Je zvláštní, že lidé herny většinově nikde nechtějí, ale současně nepřijdou k urnám.

V Praze 7 hlasovalo v referendu pouze 25,2 procenta oprávněných voličů z minimálně potřebných 35 procent. Takže je jedno, že většina z těch, co přišla, byla pro omezení či plošné zrušení heren. Radnice ale připustila, že bude s výsledky dál „pracovat“ a „analyzovat je“.

Referendum je sice v tomto případě dobrá věc, ale v podstatě zbytečná a pouze vysává peníze z rozpočtu obcí. Herny totiž zakázat lze a není to až tak složité, pouze některá místa země to ve skutečnosti nechtějí, protože jim to přináší jisté peníze. Neberou ohled ani na to, že v hernách a jejich okolí bývá zvýšená kriminalita, spojená například s drogami.

Například v Praze je konečné rozhodnutí o hernách na magistrátu. Městská část může omezení hazardu pouze navrhnout. V předchozích případech ale magistrát žádostem vyhověl i bez referenda. V rámci nové magistrátní vyhlášky o regulaci hazardu tak herny zakázala Praha 2, 6 a 12. „Radnice Prahy 7 vloni této možnosti zbavit se heren nevyužila,“ tvrdí opoziční zastupitel Ondřej Mirovský ze Strany zelených.

Takže referendum bývá někde jen zástěrkou k tomu, jak požadavkům občanů nevyhovět.