ukrajina

ukrajina Zdroj: ČTK

Ukrajinci volí nového prezidenta, východ země hlasování bojkotuje

Na Ukrajině se dnes v 7:00 SELČ otevřely volební místnosti, v nichž budou voliči rozhodovat o výsledku prvního kola mimořádných prezidentských voleb. Kromě bezprostředního volebního výsledku, jehož odhady mají být k dispozici po 19:00 SELČ, se pozornost zaměří na východ země, kde se separatisté podle všeho úspěšně pokoušejí volební akt zmařit.

V Doněcké a Luhanské oblasti proruští radikálové mobilizovali všechny síly, aby hlasování ztroskotalo. Víc než polovinu volebních místností násilně obsadili, členy volebních komisí vypudili a voličské seznamy zabavili nebo zničili. Východ Ukrajiny v důsledku "atmosféry teroru" opustila i velká většina evropských pozorovatelů.

V milionovém Doněcku se nejspíš hlasovat vůbec nebude, členům volebních komisí Kyjev doporučil, aby raději zůstali doma. V sousední Luhanské oblasti prý volby proběhnou nanejvýš ve dvou volebních obvodech Svatove a Bilovodsk.

Vyřazena z hlasování tak bude podstatná část z víc než čtyř milionů voličů východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajině má volební právo celkem 35 milionů lidí. Podle odhadů médií se možná až desetina z nich nebude mít možnost do voleb zapojit.

Podle názoru ukrajinské vlády i vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ale bojkot hlasování na východě země platnost volebního aktu neovlivní. Rusko navzdory výhradám hodlá výsledky respektovat.

Favoritem voleb je oligarcha Petro Porošenko, který ovládá předvolební průzkumy s velkým náskokem před vůdkyní strany Vlast Julijí Tymošenkovou. Podle komentátorů není vyloučeno, že miliardář získá hned v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů a zvítězí. V opačném případě půjdou Ukrajinci ke druhému kolu voleb, pro které parlament určil termín 15. června.