Severní Korea

Severní Korea Zdroj: Jan Šibík

Existuje Severní Korea? Nebo je to jenom internetový troll? Zajímají nás hlouposti, ne realita

Ze Severní Koreje přicházejí v poslední době samé zvláštní zprávy. Nedávno se objevilo, že diktátor Kim Čong-un nechal svého strýce roztrhat psy. Další zpráva tvrdila, že všichni Severokorejci budou muset mít stejný účes jako jejich vůdce. I když se obě zprávy ukázaly jako novinářské kachny, pasovaly Severní Koreu do role ultimátního internetového trolla (troll – člověk, který schválně porušuje sociální normy v debatách, aby pohoršil lidi, kterým se pak vysměje).

Tyto na první pohled komické zprávy ale zlehčují zcela vážné a důležité věci, které se v Severní Koreji odehrávají. Najednou před námi není hrozba, že pokud se Kim špatně vyspí, může jedním povelem začít válku. Z našich myslí mizí statisíce severokorejských vězňů a zbytek populace, který trpí nesvobodou a otroctvím. Jediné, co vidíme, je obrovské prázdné „lol“, které se ztrácí v šumu ostatních informací na nejrůznějších webech.

Zprávy o Severní Koreji tak mají podobu internetového fetiše, podobně jako informace a tisíce teorií o tom, kde asi je zmizelé malajsijské letadlo z letu MH370. Pomalu každý si chce zahrát na detektiva a internet je pro to ideální platforma. Musíme si ale uvědomit, že informace si nejsou rovny – že weby a sociální sítě dokáží kauzu „vyrobit“ z čehokoli, zatímco skutečně důležité události odchází daleko rychleji na internetový hřbitov.

Stačí jen několik příkladů:

Kde je teď válka v Sýrii a statisíce mrtvých?

Kde jsou desítky tisíc obětí tiché války mexických úřadů proti drogovým kartelům? Jak si počíná v Egyptě místní junta?

Kde jsou informace o bezzudném ničení životního prostředí v Číně, které ovlivňuje celý svět?

Nikde.

Teď zrovna letí teroristé z Boko Haram a kampaň „Bring Back Our Girls” (Přiveďte zpět naše děvčata), kterou za pomoci Twitteru odstartovala americká první dáma Michelle Obama.

A co zítra? Rozsvítí se obrazovka a najdeme na ní novou teorii o zmizelém letadle?