Uljana Teslenko žije na Moravě od svých osmi let a o mladých Rusech u nás natočila dokument Hezky česky

Uljana Teslenko žije na Moravě od svých osmi let a o mladých Rusech u nás natočila dokument Hezky česky Zdroj: Tomáš Hájek

Mají být Rusové žijící v Čechách trestáni za Putinovu politiku?

Dění na Ukrajině znovu posílilo naši nechuť k Rusům, po převratu v roce 1989 přítomnou spíš latentně, nicméně permanentně. Podle právníků, kteří občanům Ruské federace žijícím či pobývajícím dlouhodobě u nás zajišťují servis, dokonce začínají mít Rusové v posledních týdnech problémy se získáváním českých víz.

Něco nám na nich prostě vadí a jako ukázkový příklad jejich rozpínavosti a problémovosti většinou jmenujeme Karlovy Vary s obchody plnými azbuky a nevkusnými přestavbami historických domů.

Kdo jsou však oni Rusové, kteří u nás žijí? Mají vůbec něco společného s bojůvkami rusky halasících turistů? Kolik z nich jsou ve skutečnosti etničtí Ukrajinci, Arméni, Gruzíni? Opravdu je na první pohled na ulici poznáme? Nežijeme spíš v zajetí už dávno lichých stereotypů o Rusech a rusky mluvících?

Každodenní zkušenost totiž mluví naopak ve prospěch rusky mluvících i Rusů, kteří u nás žijí.

V reportáži v novém čísle Reflexu jsme se pokusili zjistit, jak ve skutečnosti žijí a jací jsou.

A sondu mezi svými rusky mluvícími soukmenovci natočila i třiadvacetiletá studentka Masarykovy univerzity Uljana Teslenko, která se však považuje za Češku, protože u nás žije od svých osmi let. Ani ona nevěděla, kdo vlastně jsou „Rusové v Čechách.“

obálka 21obálka 21|ReflexKompletní reportáž o Rusech žijících v Česku najdete v aktuálním vydání časopisu Reflex.