Princ Charles (1948) a princ Harry (1984). Stále častěji se objevují spekulace, že princ Charles uvolní své místo v hierarchii britského nástupnictví prvorozenému synovi – v současné době mimořádně oblíbenému Williamovi (1982). V takovém případě by se mohl – podle některých monarchistů – ujmout Charles vlády v Českém království. O píď reálnější (stále však hluboko v zemi utopie) je představa, že by se vlády u nás chopil druhorozený Charlesův syn Harry.

Princ Charles (1948) a princ Harry (1984). Stále častěji se objevují spekulace, že princ Charles uvolní své místo v hierarchii britského nástupnictví prvorozenému synovi – v současné době mimořádně oblíbenému Williamovi (1982). V takovém případě by se mohl – podle některých monarchistů – ujmout Charles vlády v Českém království. O píď reálnější (stále však hluboko v zemi utopie) je představa, že by se vlády u nás chopil druhorozený Charlesův syn Harry. Zdroj: Profimedia.cz

Princ Charles způsobil skandál: Přirovnal Putina k Hitlerovi

To, co bylo zatím jen výsadou novinářů a soukromých rozhovorů, totiž srovnání postupů ruského prezidenta Vladimira Putina s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem, už proniklo i do nejvyšší politiky. Následník britského trůnu, princ Charles, při své návštěvě Kanady řekl, že Putinovo chování k Ukrajině je srovnatelné s jednáním Hitlera.

Charles promluvil k válečným veteránům a těm, co přežili holocaust, v kanadském Halifaxu. Měl konkrétně říci: „A teď je Putin na tom stejně jako Hitler.“ Na mysli měl zejména ruskou anexi Krymu. Za příklad se v tomto směru dává i okupace někdejšího Československa nacistickým Německem.

Podle diplomatů ovšem podobný výrok, přestože byl pronesen na soukromém setkání, může mít poměrně vážné zahraničněpolitické dopady. Experti varují, že Putin zřejmě něco podobného nenechá bez odpovědi. Navíc se oba muži mají již 6. června setkat na oslavách 70. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Britská diplomacie incident komentovala cudně: „Každý se může svobodně vyjádřit. Ani člen královské rodiny přece nemusí mlčet.“ Zatím bylo spíše ale velmi neobvyklé, že by se britská královská rodina otevřeně vyjadřovala k otázkám cizích států.

Podobně jako Charles se nedávno na adresu Putina vyjádřila bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton.