Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Profimedia

Nejbohatší Ukrajinec uspořádal protest proti separatistům

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov dnes vyzval zaměstnance svých podniků k protestní akci proti separatistům. Podle ukrajinských médií jeho výzva měla nemalý ohlas, v Doněcku i dalších městech se kolem poledne rozezněly sirény a lidé nakrátko zastavili práci. Proruští povstalci na východě Ukrajiny Achmetovovi za jeho dnešní protest pohrozili znárodněním.

Miliardář vybídl zaměstnance svých podniků k výstražné stávce. "Obyvatelé už mají dost života ve strachu a hrůze. Jsou unaveni z toho, že se po nich může na ulici střílet, že se tu procházejí lidé s automatickými zbraněmi a granátomety," uvedl v poselství obyvatelům Donbasu.

"Města jsou dějištěm banditismu a plenění. Co udělali (separatisté) pro náš region? Kolik pracovních míst vytvořili? Bojují s našimi občany, bojují proti Donbasu. Je to genocida Donbasu!" postěžoval si ve své výzvě Achmetov, jehož jmění časopis Forbes odhadl na více než 12 miliard dolarů (240 miliard korun).

Podle informací doněckých médií se ve velkém počtu místních podniků skutečně krátce stávkovalo. Kolem poledne se v Doněcku i dalších městech oblasti rozezněly sirény a strojírenské a hutní závody a uhelné šachty zastavily práci.

Na fotbalovém stadionu Donbas Arena, který patří Achmetovovi, byla vztyčena ukrajinská vlajka a na velkoplošné obrazovce promítnuto oligarchovo poselství. Na ploše se shromáždili funkcionáři a hráči týmu Šachtar s výjimkou fotbalistů prvního mužstva, kteří jsou na dovolené.

Oproti chaosu a válce podpořil i hlavní doněcký chrám, v jehož věžích se rozezněly zvony. Akci se podle zpravodajského serveru Ostrov bezvýsledně pokusila zmařit skupina ozbrojenců. Separatisté údajně útočili i na vozidla v doněckých ulicích, která v poledne na podporu protestu proti nepokojům hromadně troubila. K akci se podle listu Ukrajinska pravda připojila i sousední Dněpropetrovská oblast.

Podle zprávy doněcké radnice, na níž se odvolává agentura Interfax-Ukrajina, se do protestu zapojily prakticky všechny doněcké závody. Stranou prý nezůstaly ani komunální služby.

"V souvislosti s neochotou regionálních oligarchů platit daně do rozpočtu Doněcké lidové republiky se rozhodlo o zahájení znárodňování," reagoval na oligarchovu akci vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin. "Achmetov si vybral. Bohužel, je to volba proti lidu Donbasu. Placení daní Kyjevu znamená financování teroru v Donbasu," dodal.

Miliardářův krok by podle agentury AFP mohl znamenat obrat v ukrajinské krizi pouhých pět dnů před nedělními prezidentskými volbami. Achmetov, který v Doněcké oblasti zaměstnává 300.000 lidí, totiž až dosud dokázal zdatně lavírovat mezi prozápadní vládou v Kyjevě a proruskými separatisty, kteří ovládli značné části Doněcké a Luhanské oblasti na ruskojazyčném východě země.

Achmetov už minulý týden vyslal do ulic neklidného Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny hlídky svých zaměstnanců. Akce podle ukrajinských médií zabrala; navzdory varování od svých kritiků oligarcha dokonce uzavřel písemnou dohodu se zástupci separatistů, kteří se zavázali k odzbrojení.