Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ČTK

Aktéři v kauze kolem Nagyové jsou prý podezřelí ze sabotáže úřadů

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už od března 2012 prověřuje případ kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové) pro podezření ze sabotáže klíčových českých úřadů. V policejním spisu se vedle Nagyové objevují jména lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška, v čele organizované skupiny stál podle žalobců bývalý náměstek vrchního státního žalobce v Praze Libor Grygárek a exnáměstek ministra vnitra Michal Moroz. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes na základě informací ze spisu.

Moroz deníku řekl, že takové podezření považuje za absurdní. Grygárkovi zatím policie sdělila obvinění ze zneužití pravomoci v kauze kolem lobbisty Janouška. Grygárek už dříve obvinění označil za nepravdivé a bez opory v důkazech.

Žalobci spatřují podstatu případu v tom, že organizovaná skupina lidí se cíleně snažila obsazovat klíčové posty ve státní správě tak, aby z toho měla užitek a současně i krytá záda. Aktéři podle nich "úmyslně poškozovali ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky", píše deník. Cílem prý bylo paralyzovat činnost policie a státního zastupitelství tak, aby pachatelé finanční kriminality nemohli být potrestáni.

"Nejméně od roku 2011 ve společném úmyslu poškodit ústavní zřízení se cíleně snaží o ovládnutí významných pozic ve státě. A to zejména na ministerstvech spravedlnosti a vnitra, v soustavě státního zastupitelství, na vedoucích pozicích v policii a případně v dalších institucích," tvrdí žalobce Rostislav Bajger.

Na fakt, že podstata kauzy Nagyová netkví v jednotlivých větvích případu, tedy v údajném zneužívání vojenské rozvědky, údajném uplácení poslanců ani v údajném napojení lobbistů Rittiga a Janouška na státní podniky, upozornil už dříve šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Hovořil v této souvislosti o klientelistickém systému založeném na propojení mnoha aktérů.