Naréndra Módí

Naréndra Módí Zdroj: ČTK

Milardová Indie míří po volbách doprava a k většímu nacionalismu

Budoucí indický premiér Naréndra Módí (63), jehož nacionalistická Indická lidová strana (BJP) získala ve volbách nadpoloviční většinu křesel v parlamentu, zahájil v sobotu v Dillí oslavy svého drtivého vítězství.

Do metropole přiletěl Módí ze svého domovského státu Gudžarát a na letišti ho vítala hudba a tisíce příznivců. Módí pak absolvoval se svými spolustraníky i první jednání o sestavení nové vlády.

Volební komise po sečtení 537 milionů odevzdaných hlasů na svých internetových stránkách zveřejnila konečné výsledky voleb. Vyplývá z nich, že BJP v 543členném parlamentu získala 282 mandátů, tedy o deset víc, než tvoří prostou většinu. Vládu proto může sestavit sama.

Naopak historickou porážku naopak zaznamenal dosud vládnoucí Indický národní kongres, který v parlamentu získal pouhých 44 křesel, což je neuvěřitelně špatný výsledek. Dosavadní premiér, Manmóhan Singh (81), dnes po deseti letech v úřadě složil funkci.

Indická lidová strana, která mimo jiné slibuje oživení ekonomiky, označila svůj volební úspěch za „vítězství lidu“ a „začátek nové éry pro zemi“. Podle analytiků voliče oslovil čistě kapitalistický obraz strany, která pravděpodobně nasměruje indickou politiku ostře doprava. Prosazení hospodářských reforem bude mít přitom díky své silné pozici oproti předchozím křehkým koaličním vládám mnohem jednodušší.

Letošní volby měly rekordní účast; podle volební komise dosáhla 66,38 procenta, zatímco v předchozích volbách v roce 2009 to bylo 58,13 procenta. Hlasování v zemi s více než miliardou obyvatel, trvalo v devíti etapách přes pět týdnů a skončilo v pondělí.

Vítězství třiašedesátiletého Módího je ranou pro jeho odpůrce, kteří tohoto politika dlouhodobě kritizují jako autokratického hinduistického šovinistu, jenž nese odpovědnost za velké náboženské nepokoje v státě Gudžarát v roce 2002. Při násilnostech tehdy zahynulo více než 1000 lidí, převážně muslimů.