Erdogan

Erdogan Zdroj: ČTK

Bouře v Turecku: Poradce premiéra zkopal demonstranta, předseda vlády uprchl před davem do supermarketu

Poradce tureckého premiéra, Yusuf Yerkel, zkopal během demonstrací muže, který byl na zemi přidržován dvěma vojáky. Před protestujícími musel prchnout sám premiér Erdogan, který se schoval v nedalekém obchodě.

Velké pobouření vyvolaly v Turecku videa a fotografie, na kterých Yusuf Yerkel, poradce tureckého premiéra Erdogana, kope do jednoho z demonstrantů. Protestující totiž vyčítají vládě, že umožňuje těžit v dolech, kde nejsou dostatečná bezpečnostní opatření. Při důlním neštěstí v Somě zahynulo 282 lidí a další jsou uvězněni v podzemí. Před rozlíceným davem musel uprchnout i sám premiér Erdogan, který Somu navštívil, aby promluvil k pozůstalým. Mimo jiné také prohlásil: „Takové exploze se v dolech stávají pořád. Není to tak, že by se jinde ve světě nestávaly.“

I přes vyjádření soustrasti a přislíbení řešení celého neštěstí se premiér nesetkal s porozuměním svého lidu. Zatímco z demonstrace v Somě odjížděl, vykřikoval rozhořčený dav: „Vrahu!“ a „Zloději! “ Poté začali protestující dorážet na Erdoganovo auto a volat po jeho rezignaci. Nejprve se premiér musel ukrýt v nedalekém obchodě a teprve po sundání poznávacích značek mohl nepoznán pokračovat ve své cestě.

Jeho poradce Yusuf Yerkel byl mezitím zachycen na fotografiích, kde zběsile kope do jednoho z demonstrantů. Protestující se nemůže nijak bránit, protože ho na zemi Yerkelovi přidržují dva turečtí vojáci. Fotografie se objevila na sociální síti Twitter a má za sebou už miliony sdílení. Fotka tak obletěla svět, který se nad takovým chováním ve většině pohoršuje.