Barack Obama

Barack Obama Zdroj: EPA

Ze zahraničních politiků Češi nejvíce věří Obamovi

Z dubnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění, které se zaměřovalo na důvěru politiků z oblasti světové vysoké politiky a středoevropského regionu, vyplynulo, že nejvyšší důvěře se u respondentů-Čechů těší Barack Obama. Hned za ním je pak německá kancléřka Angela Merkelová. Z výzkumu však vyplynul ještě jeden zajímavý poznatek – a to sice míra povědomí českých občanů o světových i českých politicích.

Podle výzkumné zprávy lze rozdělit výsledky na dvě části – zaprvé důvěra v politiky, za druhé vůbec povědomí o nich. Výsledek druhé části je, že stejné povědomí jako o premiéru Sobotkovi a prezidentovi Zemanovi má česká veřejnost jen o Baracku Obamovi a Vladimiru Putinovi. Ostatní politici jsou už mnohem méně známí, jako by v očích Čechů přetrvával bipolární svět.

„Kromě nich ještě německá kancléřka Angela Merkelová, bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková, slovenský premiér Róbert Fico a svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ze zkoumaných osobností vstoupili do povědomí natolik, aby je velká většina znala a zaujala k nim nějaký postoj,“ vyplývá dále ze zprávy. Nejpozoruhodnější je ale fakt, že více než 30 procent Čechů neví, kdo je David Cameron – přestože je ve své funkci již čtvrtým rokem.

Co se týče důvěry z průzkumu vychází dobře Miloš Zeman i Bohuslav Sobotka. Zemanovi důvěřuje přes 40 procent respondentů, Sobotkovi 39.Ti, kdo znají Camerona, mu také důvěřují. Ani Benjamin Netanjahu na tom není špatně, se svými 26 procenty na tom není vůbec špatně. Naopak bídnou důvěru mají Viktor Orbán, Herman van Rompuy či Arsenij Jaceňuk – pohybuje se okol šesti až osmi procent.