Doly Turecko

Doly Turecko Zdroj: ČTK

Výbuch v tureckém dole zabil 201 horníků, stovky jsou pod zemí

Počet mrtvých po výbuchu a požáru v tureckém uhelném dole stoupl na 201. Podle tiskových agentur to dnes uvedl turecký ministr energetiky Taner Yildiz. V době neštěstí bylo podle něj pod zemí 787 horníků. Záchranné práce stále pokračují, podle agentury AP dosud zústávají uvězněny v dole zhruba dvě stovky lidí.

K výbuchu doslo asi dva kilometry pod zemí u města Soma ležícího zhruba 250 kilometrů jižně od Istanbulu. Exploze nastala v úterý po poledni, kdy podle některých zdrojů vybuchl transformátor a začalo hořet.

Většina z horníků zemřela podle Yildize v důsledku otravy oxidem uhelnatým. Z dolu již bylo do nemocnic převezeno 80 lidí, z nichž čtyři jsou v kritickém stavu, uvedl ministr. Evakuovat se podařilo již na 360 lidí.

Před dolem podle televizních záběrů čekají davy příbuzných a emotivně reagují na každého horníka, kterého záchranáři vyvedou či vynesou ven. Záchranné práce budou podle médií pokračovat ještě řadu hodin.

Místo neštěstí se dnes chystá navštívit premiér Recep Tayyip Erdogan, který kvůli tragédii odložil plánovanou cestu do Albánie.

Ačkoli jsou důlní neštěstí v Turecku poměrně častá, úterní tragédie se může co do počtu obětí stát vůbec nejhorší v historii. K té dosud nejvážnější došlo v roce 1992 blízko černomořského přístavu Zonguldak, když v dole explodoval plyn, který zabil 263 pracovníků.