Adolf Hitler

Adolf Hitler Zdroj: Archív

Šok: Téměř třetina Rakušanů chce silného vůdce, který by se neobtěžoval s demokracií

Rakušané a zejména jejich politici se od neděle chlubí, jak je jejich země nesmírně tolerantní. V dánské Kodani totiž vyhrála vousatá zpěvačka Conchita Wurst, za kterou se skrývá travesti zpěvák Thomas Neuwirth (25), soutěž Eurovize. A to se nesetkalo všude v Evropě s pochopením. Pochopení pro demokracii ale nemají podle všeho ani někteří Rakušané.

Podle nového průzkumu, který vznikl v institutu SORA, by až 29 procent Rakušanů chtělo silného vůdce, který by se moc neobtěžoval s parlamentní demokracií. Informaci zveřejnil web thelocal.at. Od roku 2007 se přitom volání po silném vůdci zdvojnásobilo.

Někteří lidé jsou u našich sousedů z výsledků výzkumu znepokojeni, protože jsou známé historické fotografie, jak statisícové jásající davy zdraví nacistického diktátora Adolfa Hitlera v Rakousku poté, co německá říše zemi anektovala v roce 1938. Podle výzkumu si přitom 43 procent Rakušanů starších 15 let pořád myslí, že jejich země byla první obětí nacistů. Jenže i to je pokles v procentech oproti minulým rokům. Téměř třetina obyvatel si naopak myslí, že německý národní socialismus měl i některé pozitivní prvky.

Více než polovina Rakušanů se domnívá, že je už na čase ukončit diskusi o roli své země ve druhé světové válce a podílu na holocaustu.