Nigerie

Nigerie Zdroj: YouTube.com

Do pátrání po unesených dívkách v Nigérii se zapojili piloti USA

Američtí piloti provádějí průzkumné lety nad Nigérií s cílem najít stovky dívek, které zde v dubnu unesla islamistická skupina Boko Haram. S odvoláním na představitele americké vlády to dnes uvedly agentury AP a AFP.

"Podělili jsme se s Nigerijci o satelitní snímky a s povolením nigerijské vlády uskutečňujeme pilotované špionážní, hlídkové a průzkumné lety nad Nigérií," citovala AFP nejmenovaného amerického představitele.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová bez bližšího upřesnění zdůraznila, že "Spojené státy využijí každý poznatek k nalezení unesených nigerijských dívek".

Washington vyslal minulý týden do Nigérie tým 26 amerických odborníků, které tvoří zástupci Pentagonu, ministerstva zahraničí a FBI, sdělil podle AFP v pondělí mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Ozbrojenci Boko Haram unesli v dubnu nejprve více než 250 studentek z gymnázia v severonigerijském městě Chibok. Minulý týden se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Nejméně 53 dívkám se podařilo ze zajetí uprchnout, další se stále pohřešují. Únosci v pondělí sdělili, že chtějí dívky vyměnit za vězněné členy islamistických milicí Boko Haram v Nigérii. Nigerijské úřady to odmítly.

Nigerijské úřady po počátečním váhání postupně přijaly nabídky pomoci od Spojených států, Velké Británie, Francie, Číny a Španělska. Prezident Goodluck Jonathan v pondělí podle agentury DPA oznámil, že souhlasil i s pomocí Izraele, který by měl do země vyslat několik odborníků na boj s terorismem. Francouzský prezident François Hollande už v neděli uvedl, že Francie je připravena hostit summit Nigérie a sousedních zemí, který by se zabýval skupinou Boko Haram.

Severonigerijský stát Borno je baštou islamistických milic Boko Haram, které odmítají západní vzdělávání. Proti centrální vládě bojují od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, a také policie či armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela více než 1500 lidí.